tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Kleuren: ‘kunst, filosofie, geschiedenis en wetenschap door elkaar’

with 6 comments

In de recensie die Frauke Pauwels schreef (zie hieronder) over Kleuren voor Mappa Libri staat onder meer dat ze een register mist. Dat is grappig, want een register is tijdens het maakproces geen moment in me opgekomen. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ik het boek niet zie als naslagwerk, maar als een meanderen door de wereld van kleur en kunst.

Op dit moment zijn we bij uitgeverij Leopold bezig met het voorbereiden van de herdruk, en daarin gaat een aantal dingen veranderen. Ik heb op dit weblog al eerder aandacht besteed aan het gegeven dat sommigen van mening zijn dat mijn passage Bruin is het stiefkind onder de kleuren. Het is de kleur van poep, vuil en modder aan racisme grenst. Zo straf is het niet gezegd, maar elke keer als die passage tot discussie leidde kwam het uiteindelijk wel degelijk neer op de suggestie van racisme. Ik had, zo is de mening, me bewust moeten zijn van bruin als huidskleur. In de tweede druk wordt die passage aangepast, omdat het kán. Ook de in de bespreking aangehaalde passage Aziatische mensen zijn beige, zwarte bruin en witte roze is aangepast. Daar komt nu te staan: alle mensen zijn bruin, van heel donker tot heel licht. Want ik was me wel degelijk bewust van het thema huidkleur, maar had dat ondergebracht in het hoofdstuk zwart-wit, as in zwart-wit-denken.

kleuren-mappa-libri

Written by Ted

8 oktober 2019 bij 08:31

Geplaatst in Diversen

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Interessant, Ted! Zo blijkt ook maar weer eens dat we ons niet mogen neerleggen bij het verdwijnen of afnemen van recensies (wat bij jou als gevierd schrijver allicht nog enigszins meevalt?)… Recensies brengen het gesprek op gang. In beide richtingen, dus: ik schrok even van de openingszin. Huh, miste ik wat? Een register? Ik vond ‘Kleuren’ net erg fijn! Kortom, in jouw reactie las ik mijn eerder terloopse opmerking plots anders – scherper dan voorheen, en, toegegeven, gewoon ook verward, omdat ik register even begreep als taalregister en niet als index. Laten we dat boeiende gesprek tussen lezers, recensenten en scheppers van literair werk dus vooral gaande houden!

  Frauke

  8 oktober 2019 at 08:49

  • Het was van mijn kant zeker geen kritiek, Frauke! Ik vond het juist leuk om te lezen! Maar “terloops” kun je een slotpassage natuurlijk niet noemen! 🙂
   Je bespreking deed me denken: hád ik een register moeten toevoegen? Het is goed om daar dan even over na te denken. Ik kan er twee dingen over zeggen.
   1. Ik voorzag een bronvermelding van waar alle kunst zich bevindt, maar dat is verder ingevuld door de uitgeverij en toen ik de summiere lijst terugzag, was ik eigenlijk heel tevreden dat het niet uitgebreider hoefde. Ik moest binnen de 80 bladzijden blijven en als je een register toevoegt, moet er iets anders voor wijken. Nu hoefde dat niet.
   2. Als je een register opneemt, in de zin van dat je kunt opzoeken waar in het boek ook alweer wordt gesproken over ‘kleurcompositie’ of ‘clair obscur’, dan moet je die termen ook daadwerkelijk in de tekst opnemen, en dat wilde ik niet. Zoals gezegd wilde ik meanderen zoals je door een museum loopt. Kleurcompositie komt wel in het boek voor, maar niet als verwijsbare term, dus zo’n term zou dan in het register ontbreken en als je dán naar het register zonder al die termen kijkt, denk je: nou zeg, er staat ook niks in dit boek!
   Dank voor je bespreking!

   Ted

   8 oktober 2019 at 09:07

   • Ik las het niet als kritiek, maar -zoals ik al schreef- als boeiend gesprek. Kwam ik je nu en dan ergens tegen, dan kon het allicht ook gewoon bij de koffie, maar dan konden anderen weer niet meelezen, en misschien vinden die het ook wel interessant (of ze denken: ‘Geniet nou gewoon eens!’). Je hebt gelijk, natuurlijk, een slotpassage is niet ‘terloops’… Ik wilde er vooral de nadruk op leggen dat het boek voor vele, erg verschillende lezers boeiend kan zijn, en een register voor sommigen misschien drempelverlagend werkt. Daarnaast is het ook opvallend dat dat in de Engelstalige boekenwereld bijna onmisbaar lijkt, en in Nederlandstalige non-fictie nog vaak niet aanwezig is. Die beperking van het boekblok vind ik trouwens ook erg boeiend, ik zag makers al vaker bepaalde keuzes maken in het licht daarvan. Kortom, niet alleen de inhoud maar ook de vorm van je boek zet aan het denken. Veel dank voor je boek!

    Frauke

    8 oktober 2019 at 18:21

    • Een uitgeverij denkt in de regel in veelvouden van zestien, want dat is de omvang van een katern (een katern kun je bij gebonden boeken goed zien: de eerste bladzijde is geplakt tegen het vorige katern aan en na 8 pagina’s zie je touwtjes in het midden, en na nog eens 8 pagina’s zie je de laatste bladzijde tegen het volgende katern geplakt; als je van bovenaf kijkt zie je katernen als schriftjes tegen elkaar gedrukt). 80 bladzijden is 5 katernen. 6 katernen is 96 bladzijden (de omvang van het jaarlijkse kinderboekenweekgeschenk in Nederland!). Wat je nog kunt doen is een half katern erbij nemen, maar dat is toch al wel minder gebruikelijk. – Hoe dan ook : hoe meer katernen, hoe duurder het boek in principe wordt.

     Overigens: als ik tegen uitgeverij Leopold had gezegd dat het een boek zou worden van 96 pagina’s, dan had dat ook gemogen, hoor! Maar ik denk dus wel in katernen en niet in losse pagina’s.

     Ted

     8 oktober 2019 at 18:59

 2. Mooi -(…)er, (…)st !

  Beatrijs

  8 oktober 2019 at 08:49


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: