tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De teloorgang van Sesamstraat

with 4 comments

Het Amerikaanse Sesame Street bestaat vandaag 50 jaar; in Nederland kwam Sesamstraat in 1975 voor het eerst op tv. Of in Nederland het programma de vijftig jaar zal halen is twijfelachtig, omdat de sterfhuisconstructie op het programma is toegepast. Dat is een methode om ervoor te zorgen dat een populair programma van de buis verdwijnt. De procedure is meestal aldus: je schuift met het uitzendtijdstip zodat kijkers niet meer precies weten wanneer het programma op televisie is en als dat niet genoeg helpt, schuif je het van de ene naar de andere zender, zodat nog meer kijkers het programma niet meer weten te vinden. Je kunt dan aan de hand van de dalende kijkcijfers laten zien dat het programma aan populariteit heeft ingeboet en van de buis dient te verdwijnen. Bij een gemiddeld programma ben je in een jaar of drie van zo’n programma af, maar bij een instituut als Sesamstraat duurt het al decennia. Zo lang wordt er al gesold met het programma en tóch lukt het de NPO niet om definitief van Sesamstraat af te komen, want steeds steekt er weer protest op. Vandaar dat het programma nu op onmogelijke tijden op tv komt of zelfs helemaal niet meer op de televisie is, maar op internet. Onlangs was in het nieuws dat er geen nieuwe afleveringen meer worden gemaakt.

Ik ben nooit officieel gestopt met werken voor Sesamstraat, maar in de praktijk heb ik er al meer dan tien jaar niet meer voor geschreven. De reden was de invoering van een nieuw contract waarbij het mij onmogelijk gemaakt werd om liedjes en versjes nog in boekvorm te publiceren als ze eenmaal bij Sesamstraat te horen waren geweest. Dat betekende dat ik moest kiezen tussen tv-werk en boeken, en omdat boeken mijn hoofdwerk zijn, koos ik dáárvoor.

Hier zie je een liedje dat ik voor Sesamstraat maakte: Liedje over niets. Ik meen dat de muziek gemaakt is door Henny Vrienten, maar dat weet ik niet zeker.

Written by Ted

10 november 2019 bij 10:44

Geplaatst in Diversen

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dit wás, daarnet, toch nog een rood hart? Zo bedoelde en bedoel ik ‘t: nóg, stééds!
  Google internet levert direct de prachtigste liedjes en teksten van Sesamstraat bij ieder onderwerp (… verder anoniem, en dát vind ik dood zónde…) : onuitputtelijke bron voor kleuter leerkrachten.
  Túúrlijk is bovenstaande een lied tekst van Ted. Dat zou ik misschien vooraf hebben kunnen raden… achteraf weet ik ’t NU i.i.g. zeker.

  Maar hé: dat klópt gewoon niet! Schrijven gaat toch niet om/over raadspelletjes!

  WIJ (de kleuters en ik) gaan dít liedje zingen! En we zullen het nóg veel meer van harte zingen, omdat we weten dat iemand, wiens naam WIJ kennen, het geschreven heeft.

  OEF!

  Beatrijs

  10 november 2019 at 17:32

 2. Ienie zingt ergens iets voor mij onverstaanbaars.

  “nee dat kan niet, want zo’n beest is veel en veel en veel te groot” zingt Tommie
  “en die kruipt nooit deze … ? …. door, hij heeft ’n gebroken poot” zingt Inie.waar kruipt die olifant nooit door?

  Beatrijs

  10 november 2019 at 17:58

 3. ‘…want zo’n beest is veel en veel en veel te groot.
  En die kruipt nooit.’ ‘Deze wel, hoor: hij heeft een gebroken poot.’

  Ted

  10 november 2019 at 20:26

 4. Beatrijs

  12 november 2019 at 10:40


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: