tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Tweede zak gratis

with 4 comments

spruitjesIs het Nieuws wel het nieuws? Het valt mij keer op keer op dat het Journaal kritiekloos en vaak ook zonder behoorlijke duiding rapporteert. Vragen die onmiddellijk bij je opkomen worden niet beantwoord en juist daardoor vraag je je af waarom ze dat weglaten. Om kort en bondig te zijn, zal wel het antwoord zijn, maar weglaten is meerbetekend dan je zou denken. In de stikstofkwestie heeft men het over boeren, bouwers en auto’s, maar de industrie blijft geheel buiten beschouwing. Je vraagt je af waarom het Journaal daar niets over zegt. Hoe onafhankelijk is het Journaal eigenlijk?

Ik ben al een jaar of 35 lid van de Consumentenbond en ben daar heel tevreden over. Ze leggen heel veel uit en doen dat vaak goed. Maar ook in de Consumentengids kom ik artikelen tegen waarbij ik me afvraag: hè, hoe zit dat dan?

In een artikel over verspilling stelt de Gids dat huishoudens de grootste voedselverspillers zijn. Ja-hèhè, denk ik dan: al het voedsel is bestemd voor huishoudens, dus het is logisch dat consumenten de grootste verspillers zijn! Hoe veel zij percentueel weggooien staat niet in het artikel (er staat wel: 34 kilo eten en 45 liter drinken per persoon), maar supermarkten verspillen 5 tot 10%. In mijn eigen huishouden schat ik dat ik ongeveer 1% weggooi, bijvoorbeeld omdat ik het artikel dat het meest wordt weggegooid – brood – uit de vriezer haal en dus nooit weggooi. En bijvoorbeeld omdat ik heel graag eet en mijn bord tot ergernis van mijzelf leeg schraap.

Percentueel lijken mij supermarkten grotere verspillers, met hun  5 tot 10%, maar daar wil ik niet over bekvechten. Want er staat iets interessants in het artikel: die huishoudens zijn voor een kwart tot eenderde verantwoordelijk voor de voedselverspilling. Bij mij rijst dan onmiddellijk de vraag: wie zijn dan die andere tweederde tot driekwart? Daar geeft het artikel geen antwoord op. – Zouden het de industrie, de producenten kunnen zijn?

Maandag was ik bij de Albert Heijn. Ha, de spruitjes in de aanbieding. Zin in. Maar toen ik beter keek zag ik dat de aanbieding luidde: twee zakken van 500 gram voor de prijs van één (om precies te zijn: 1 zak voor 1,19, 2 zakken voor 1,29). Dus ik heb die spruiten niet gekocht, want een kilo spruiten is veel te veel. Een pond is meer dan genoeg, maar daar moet ik dan het volle pond voor betalen, en dan heb ik geen voordeel, en dus koop ik géén spruiten. Kan de winkel straks al die onverkochte spruiten weggooien.

Written by Ted

13 november 2019 bij 08:57

Geplaatst in Diversen

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Inderdaad Ted – hét grote probleem voor alleenstaande huishoudens dat 2 halen 1 betalen vaak onzinnig is. Ik los het op door vóór de boodschappen te gaan doen ff in de straat te vragen naar een liefhebber voor dit of dat uit de 2/1 aanbiedingen – of ik doe samen met iemand a/d kassa. Maar dan nog zal veel op de afvalberg gaan (of soms nog de voedselbank).

  Wout

  13 november 2019 at 09:32

 2. 2 of 3 dagen spruiten eten? En als je dat niet wilt, spruiten zijn lang houdbaar.

  Huib

  13 november 2019 at 11:57

 3. Hoi Ted,

  het is nog ingewikkelder. Ik gooi meer dan 1% weg, ik denk 2-3% maar dat komt omdat ik in de supermarkt vaak dingen koop met stickers als: i.v.m. datum afgeprijsd. Het gaat dan om kaas, rundvlees en groenten, maar ook om vacuüm verpakte rookworsten en blikjes tonijn. Die laatste kan je veel langer bewaren dan aangegeven, wat ook geldt voor Hollandse kaas. Daarbij moet je alleen het plastic van de verpakking weghalen en vervangen door vetvrij papier. Afgeprijsde kip en vis koop ik nooit, want daarbij gaat de smaak achteruit. (Bij rundvlees gaat die juist vooruit naarmate het langer ligt.) Maar goed, je kleunt weleens mis, zoals met avocado’s, tomaten of met Franse kaas zoals Port Salut, en dan gooi je die weg. Maar: als ik ze niet had gekocht, dan had de supermarkt ze weggegooid. Zodat ik die 2 tot 3% eigenlijk meer dan goed maak! Zo rekenend gooi ik eigenlijk helemaal niets weg, maar maak ik juist milieuwinst!

  Toch?

  Groeten,

  Peter

  Peter Smit

  13 november 2019 at 12:14

 4. En zo draagt iedereen het zijne bij!

  Ted

  13 november 2019 at 14:39


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: