tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Jij vuile vermeende racist!

with 4 comments

scheldenDe meeste mensen denken wel tien keer na voor ze iemand op Facebook of Twitter uitmaken voor dief of aanrander. Als je met zo’n beschuldiging komt moet iemand zijn veroordeeld door de rechter, simpelweg omdat iedereen onschuldig geacht wordt tot het tegendeel overtuigend is bewezen. Zo zit onze rechtspraak in elkaar.

Je kunt elkaar netjes uitmaken voor vermeende verkrachter!, verdachte in een ontuchtzaak!, mogelijke witwasser!, maar niemand doet dat. Meteen elkaar voor rotte vis uitmaken daarentegen is mateloos populair. Veel mensen doen het bij gebrek aan argumenten, maar nu zijn er ook veel mensen die wél argumenten hebben en tóch verbaal beginnen te meppen. En hét favoriete, straffeloze scheldwoord in deze periode is: racist.

Racisme is discriminatie en dat is net zo strafbaar als diefstal en aanranding, en toch staat internet vol met het scheldwoord racist. Om de haverklap wordt iemand ervoor uitgemaakt, zonder dat er sprake is van vervolging of een veroordeling. De bedoeling erachter líjkt nobel; het is sociaal wenselijk om tegen Zwarte Piet te zijn, dus alle middelen worden geoorloofd geacht. Door een ander uit te maken voor racist suggereer je dat je zelf geen racist bent. Maar dát valt nog te bezien.

Iemand uitschelden is nooit productief; het is altijd geringschattend bedoeld. Als partijen elkaar over en weer kleineren, kun je nóóit omhoog klimmen naar een oplossing. En dat is precies de reden waarom de veranderingen rond Piet zo stroperig traag gaan.

Written by Ted

19 november 2019 bij 17:02

Geplaatst in Diversen

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Schelden. Tja. Men kan dit gemakkelijk doen in een redelijk beschermde omgeving; thuis, vanachter een computerscherm, kortom, in redelijke anonimiteit. Het is een beetje als bij duisternis zonder licht fietsen: zo snel krijg je die bekeuring niet. Logischerwijs heeft het te maken met de manier van kunnen handhaven. Immers, er staat niet op elke hoek van de digitale straat een politie agent: een scheldwoord is dan snel gemaakt.

  Op welke manier men scheldwoorden uit heeft ook wel te maken uit welk milieu iemand komt; wat je bent gewend. Van een accountant zou je misschien minder snel een plat scheldwoord verwachten dan van een marktkoopman. Ja, wacht even, dit noem ik puur als voorbeeld hé, ik wil hier niet gaan schelden. Voorts, als je naar de taal historie kijkt, gaat men niet sneller tot schelden over dan, laten we zeggen, 100 jaar geleden.
  Of wil je nu zeggen dat ik een lueghentapper ben? Nou, ic schyte in ulieden! Je bent absoluut een hoerenzuene, gladjakker, farizeeër. Ghy drommelsche pagatter!
  Euh … mijn excuus beste Ted. Shit man, dit had ik niet moeten zeggen. Fucking dom! Ik neem het allemaal terug! Sorry! Je zal mij zeer waarschijnlijk niet voor lueghentapper uitmaken, dat leugenaar betekend. Ik zeg zelfs geen “ik schijt op je” beter bekend als “ic schyte in ulieden.” Het zijn oude scheldwoorden, die bijna niemand meer kent. Scheldwoorden maken deel uit van onze taal en zijn uiteraard eveneens aan verandering onderhevig, net als onze technische vooruitgang. Het is immers een stuk veiliger om te schelden, lekker vanachter je beeldscherm, vrijwel anoniem en geen handhaver te bekennen. Heel anders dan 100 jaar geleden. Hoe gemakkelijk is het nu om iemand – al dan niet voorzien van een passend argument – uit te maken voor racist? Heel gemakkelijk! Om maar even bij jouw voorbeeld te blijven dan. Een paar rammen op je toetsenbord, gevolgd door een klik, en hup, je bent een racist! Simpel- en doeltreffend. Ja, in een aantal gevallen zeer effectief zelfs, als ik verwijs naar wat je aanhaalde: de pietendiscussie. Zou dit woord ooit de Dikke Van Dalen halen? Al gaat deze discussie inderdaad als stroop, dé discussie leidde in elk geval al tot maatschappelijke verandering. In veel gemeenten is geen zwarte piet meer te bekennen. Ze zijn vervangen door, weet ik veel, wat voor pieten. Misschien, moeten we die trouwe helpers gelijk maar een andere voornaam geven. Als we toch bezig zijn! Wie is er ooit op het idee gekomen, om ze allemaal Piet te noemen? Nee, Piet, als je dit leest, ik scheld je niet uit, ik zou niet durven! Maar, die pietendiscussie… of dit nou positief of negatief is, laat ik hier in het midden. Daar gaat het nu niet over.

  Schelden: een gemakkelijke manier om iemand eens lekker op zijn bek te slaan, zoals je het al min of meer passend verwoordde.
  Hoe ik daar over denk? Dergelijke types zijn niet bepaald mijn favoriet. Stelletje zeeschuimers zijn het! Geboefte, rakkers, booswichten, drommelsche pagatters, helleveegen, karonjes, doerakken, spitsboeven en vervloeckt gespuys. Dat zijn het! Maar … ik ga hier niet schelden, ik wil niemand beledigen.

  Leroy Evers.

  Leroy Evers

  20 november 2019 at 04:08

 2. mee eens

  manuthemincraftgangster

  20 november 2019 at 08:22

 3. Oh. Grappig. Ik dacht dat je tegenwoordig iemand de mond snoert door hem ‘politiek correct ‘ te noemen. Zo gauw iemand iets zegt wat me niet zint zeg ik gewoon dat hij politiek correct is en meestal krijgen ze dan schaamrood en houden ze hun mond. En wil je echt populair zijn roep dan dat ZwartePiet eeuwenoude nederlandse traditie is en je wordt omarmd voor het leven

  Alb

  20 maart 2020 at 07:42


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: