tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Kleuren: ‘Een echte aanrader’

with one comment

omslag-kleurenWEBDit schreef Eric Vanthillo op Pluizuit over Kleuren:

‘Ted van Lieshout, gedreven en veelzijdig schrijver, illustrator, maker en zoveel meer, komt telkens weer verrassend naar buiten met werk vanuit een noodzaak en een passie die hij graag deelt met jong en oud. Zo ook met dit originele werk rond kleuren en beeldende kunst.
Hij presenteert het geheel als een tentoonstelling, en dat klopt. Want in dit boek wandel je rond, snuister je hier en daar en lees je wat ginder en elders. En ondertussen verras en verwonder je jezelf bij zoveel weetjes en bijzondere info over kleuren en de hele wereld eromheen.
De kleurentrip, want zo kan je het echt wel noemen, start bij Niets. Maar welke kleur heeft Niets? Wit als een leeg vel papier? Of zwart als het donker waarin je niets kan zien? Of blauw als een lege blauwe lucht?… Beginnende bij wit en daarna zwart legt hij als een ervaren gids uit dat kleuren enkel kunnen bestaan dankzij het licht. Hierna komt nog grijs aan bod en dan start de heuse kleurenparade: bruin (het stiefkind onder de kleuren), rood (de populaire kleur van hartstocht maar ook van bloed en gevaar), geel (waarvan in de grondstof best wat vieze troep zit), blauw (dat ooit kostbaarder was dan goud), groen (een gemengde kleur en dus niet zonder gevaar), oranje, paars, roze, en dan zijn er waarschijnlijk (of beter: zeker) nog kleuren die wij niet kunnen waarnemen maar insecten bijvoorbeeld wel.
Een hele trip vol weetjes over kleuren en kunst, over kleuren zien en maken, over de geschiedenis van kleuren en de invloed ervan op de beeldende kunst, en nog zoveel meer, alles netjes geordend. Het geheel leest vlot en is licht van stijl.
De getoonde kunstwerken zijn origineel en soms best verrassend. Malevitsj, Spilliaert, Desruelles, Mondriaan, Rothko, Gaugain, Monet, van Eyck, en zoveel meer, ze komen allemaal aan bod. Stijlen en tijden lopen door elkaar heen, de kleuren bepalen de orde van het geheel en de informatie is op zijn minst gezegd veelzijdig.
Net als in zijn andere boeken, is hier ook weer de vormgeving doordacht, efficiënt en aantrekkelijk. De tekst in grote blokken leest vlot voor een jong publiek en de verschillende lettertypes, -groottes en -kleuren creëren meteen een duidelijk overzicht van de verschillende tekstblokken. Alles is doordacht, zelfs de schutbladeren met daarop een spel van wel of niet tegenovergestelde kleuren.
Een knap werk dat ver- en bewondering afdwingt.
Vandaar een terechte aanrader.’

 

Written by Ted

30 november 2019 bij 09:11

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. 🙂

    Beatrijs

    30 november 2019 at 19:20


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: