tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Pastinaak

with 4 comments

PastinaakIk begrijp wel waarom pastinaak een vergeten groente werd! Ik dacht: ik kook die pastinaak even, dat is lekker snel. Er verspreidde zich algauw een berenlucht door het huis, een van de walgelijkste geuren die ik ken. Zeugen zullen er wel gek op zijn, maar ik vind het ontstellend vies.

Hoe kwam ik ertoe om pastinaak te koken? Wel, ik wou eens proberen of ik de aardappel in een wiltlofschotel deels kon vervangen door pastinaak, dus ik kookte een pastinaakwortel samen met een aardappel. Gat! Ik moest de hele inhoud weggooien en de pan uitkoken om de geur weg te krijgen!

Normaalgesproken snijd ik pastinaak in stukken, wentel ze door een beetje olie en bak ze in een ovenschaal. Héérlijk in combinatie met andere groente, zoals prei en wortel (ik bedoel dus dat je al die groenten in stukken snijdt en samen in de oven schuift). En het fijne van groenten uit de oven is: je hebt geen zout nodig!

Toch zie ik hier en daar recepten staan voor pastinaakpuree en die zou lekker zijn. Er zijn drie redenen die ik kan bedenken waarom het koken van pastinaak mij zo tegenviel:
– ik had de aardappel weg moeten laten, want die is een chemische reactie aangegaan met de pastinaak?
– ik heb de pastinaak te lang gekookt?
– ik had meer of juist minder water in de pan moeten doen?

Written by Ted

23 december 2019 bij 16:02

Geplaatst in Diversen

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Thnx, Ted! :-)))
    Nu weet ik zeker dat ik 1 e kerstdag gewone zelfgestampte puree wil serveren.
    xxx

    Beatrijs

    23 december 2019 at 16:10

  2. Ik vind gekookte pastinaak ook 3 x niets. Weeïg, bah, ook als puree trouwens. Wat ik vaak doe: de pastinaak rauw raspen tezamen met bijv. gewone of zoete aardappel, gesnipperd bosuitje erdoor, wat peterselie, peper zout, dan er ronde koekje van vormen, beetje panko of semolina aan de buitenkant, en bakken in een koekenpan. Echt verrassend lekker, Ted!

    Nell Nijssen

    23 december 2019 at 16:12

  3. 🙂

    Ted

    23 december 2019 at 16:14

  4. Puree van pastinaak met knolselderij is trouwens best lekker.
    Je brengt me op een idee.
    Misschien is puree van pastinaak en knolselderij nog lekkerder als je de pastinaak weglaat.

    jacobdebruin

    23 december 2019 at 17:00


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: