tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Criminaliteit behaagt

with 4 comments

dallasVan de minister moet Netflix Nederlands drama maken, maar ik weet niet of ik daar zo blij mee ben. De meeste Nederlandse series volgen, is mijn indruk, de buitenlandse voorbeelden waarin boeven de hoofdrol spelen. Ik heb al eens eerder gezegd dat ik niet graag naar series kijk die van mij verlangen dat ik meeleef met een crimineel. Die kan in serie ongestraft blijven en ondertussen vinden we hem of haar toch wel sympathiek omdat hij weliswaar moordt, steelt en bedriegt (wat we acceptabel vinden; boeven die kinderen misbruiken of vrouwen verkrachten vinden we als hoofdpersonage dan weer niet oké), maar ook bloemen meebrengt voor zijn moeder of huilt om haar kinderen.

Ik vind die overdaad aan boeven in de hoofdrol een slecht voorbeeld, want we krijgen de boodschap: als je crimineel bent ben je interessant, een toffe gast en je wordt niet gestraft. Men zegt wel dat het zo’n vaart niet loopt, maar als we van goede voorbeelden leren, zoals men zegt, dan leren we ook van slechte voorbeelden, is mijn vaste overtuiging. We leven niet voor niets in een wereld waarin opmerkelijk veel mensen dwepen met opvallend veel slechte mensen.

Lees wat de VPRO-Gids dweperig schrijft over Top Boy, wéér een serie over boeven: ‘De nieuwe reeks van Top Boy (…) verdient absoluut een groter publiek. Deze criminele wereld is zo genadeloos*, de personages zijn zeldzaam gelaagd** en de sfeer is grimmig. Om over de publieke soundtrack en beklemmende* beelden nog maar te zwijgen. Of je nu fan bent van The Wire of Drake, of gewoon van steengoeie series: Top Boy zal geheid behagen.’

Criminaliteit behaagt. Wanneer is geweld als genotsmiddel eigenlijk begonnen? Op tv (fictie) is het gedweep met boeven, met criminaliteit als een soort pornoverslaving-waar-je-voor-uit-mag-komen, wellicht definitief doorgebroken met Dallas (1978-1991).

De boef in Dallas was de oliezakenman J.R. Ewing. Die was zo slecht dat je naar adem moest happen. De serie was vanwege Ewing immens populair, dus er volgde direct een tweede serie en een derde, en zo ontliep J.R. steeds de straf die hij normaalgesproken in de laatste aflevering zou hebben gekregen, want een serie kan niet dóórgaan als de hoofdpersoon gesneuveld is of in de nor zit weg te rotten***. En dus bleef J.R. vrij, kon hij ongestraft zijn gang blijven aan en steeds slechter worden, want de serie werd er alleen maar populairder door.

Al met al dringt de gewaarwording zich op dat hoe slechter iemand is, hoe meer hij zich mag verheugen op aandacht in de media, en omgekeerd, hoe liever/aardiger/beter iemand is, hoe meer hij veronachtzaamd wordt, verwaarloosd, over het hoofd gezien, genegeerd en weggezet als futiel en onbelangrijk. Niets zo heerlijk en geweldig als de boeven die dagelijks de hoofdrol spelen in het journaal. De geláágde crimineel is op tv de ideale mens geworden. In menig land is hij opgeklommen tot het hoogste ambt.

===

*Dat bedoel ik dus: hoe meer geweld hoe beter, want de auteur van dit stukje, Alex Mazereeuw, bedoelt het als aanbeveling.

**Wat ik al schreef: boeven vermoorden hun oom maar brengen wel een bloemetje mee voor hun tante, de schatten.

***Een aardige omkering was Orange is the New Black, waarin de hele maatschappij verhuisd was naar de gevangenis, en waarin te midden van de slechteriken het goede werd belicht.

Written by Ted

26 december 2019 bij 06:23

Geplaatst in Diversen

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hoi Ted,

  ja kan ook denken in de trant van: is er iets saaier dan totale gerechtigheid? In deze struikroverloze burgermaatschappij is onrecht iets om naar uit te kijken. Kunnen we ons eindelijk ergens druk om maken! Stroomt ons bloed beter door! Blijven we langer fit!

  Tot slot nog een mooie kerstgedachte van Alfred Hitchcock: Met televisie halen mensen personen in huis die zo normaal van hun erf zouden schieten.

  Prettige dagen!

  Peter

  Peter Smit

  26 december 2019 at 10:49

  • Vroeger moest je met je hele gezin naar de Dam om een executie bij te wonen, nu blijf je lekker thuis met een zak chips op de bank.

   Ted

   26 december 2019 at 11:52

 2. ik verheug me op de gemene moord op muggemietje, Ted!

  Beatrijs

  26 december 2019 at 11:03


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: