tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Welke misdaad leent zich niet voor een langlopende serie?

with one comment

lecterEerder schreef ik een stukje over de mode om seizoenenlang series te wijden aan mensen op het slechte pad. Ik kijk daar niet naar, omdat ik niet verleid wil worden om sympathie op te brengen voor boeven. Ik denk dat dat bij mij begon bij Dexter. Ik was idolaat van Six Feet Under, waarin de acteur die Dexter speelde een mooie rol had, dus ik wilde Dexter ook zien. Maar al na een halve aflevering haakte ik af, omdat de serie precies dat deed wat ik niet wil: moord tot op zekere hoogte billijken omdat het slachtoffer slecht is. Tja, dat is een slippery slope
Dexter zal niet de eerste serie zijn geweest met een misdadiger in de hoofdrol die jarenlang liep; inmiddels zijn het er honderden. Wat ze wel interessant maakt is aan welke misdaad zo’n hoofdpersoon zich schuldig mag maken voor hij de sympathie of empathie van de kijker verliest. Met andere woorden: als er misdaden zijn die de kijker min of meer acceptabel genoeg vindt om mee te blijven leven met het hoofdpersonage-op-het-slechte-pad, zijn er misschien ook misdaden die de kijker niet pruimt. En dan heb ik het specifiek over een serie waarin de hoofdrol is weggelegd voor een slechterik wiens leven meerdere seizoenen wordt gevolgd. Dus niet een situatie zoals bijvoorbeeld The Silence of the Lamb. Daarin spelen Anthony Hopkins en Jodie Foster de hoofdrol, maar je leeft mee met het personage dat door Foster wordt gespeeld en niet met Hannibal Lector. – Er is later overigens nog een serie gemaakt over dit personage.

Zijn er misdaden die zo erg worden gevonden dat kijkers een pleger daarvan niet wensen te volgen? Volgens mij is daar wel een indicatie van te geven op grond van series die wel door de beugel kunnen. Ik noemde Dexter al: die vermoordde boeven. In Breaking Bad raakt een gewone man verwikkeld in drugs. Dat is ook acceptabel voor de kijker. Narcos gaat volgens mij over een drugsbaron, dus dat is ook niet erg genoeg voor kijkers om zich af te wenden. The Godfather en Penosa gaan over de maffia, als ik het goed heb. Kan ook door de beugel. Maar wat kan niet?

 1. Een seriële kindermisbruiker. Volgens mij is een langlopende serie waarin we geacht worden mee te leven met een man die meerdere kinderen misbruikt niet mogelijk, omdat kijkers afgehaakt zijn vóór het tweede seizoen kan beginnen.
 2. Een incidentele kindermisbruiker. Daar moeten we ook niks van hebben, maar als het per ongeluk een keer gebeurt of hij komt op het laatste moment tot inkeer, dan zou een serie over hem mogelijk zijn, maar geen langlopende.
 3. Een seriële kindermoordenaar. Het is opmerkelijk, maar de maatschappij vindt kindermisbruik veel erger dan kindermoord. Waarschijnlijk omdat men er vanuit gaat dat het vermoorden van een kind zonder vooropgezet plan geschiedt en het misbruiken van een kind wel. Een serie over een kindermoordenaar is mogelijk, maar langer dan één seizoen zal die niet duren, tenzij de hoofdrolspeler gaandeweg vervangen wordt door een ander hoofdpersonage.
 4. Een seriële verkrachter. De meeste kijkers willen zich niet vereenzelvigen met zo iemand. Ook niet als duidelijk is dat hij gedreven wordt door een stoornis of door lusten waar hij zelf niet zo veel aan kan doen.
 5. Een incidentele verkrachter. De grens tussen verkrachting, aanranding, seksueel misbruik en ongepast seksueel gedrag is soms lastig te trekken. Als een serie daarmee speelt is een serie over zo’n personage mogelijk. Maar langer dan één seizoen?
 6. Een incidentele kindermoordenaar. Als iemand een kind vermoordt omdat het per ongeluk in de auto zat waarin een boef werd opgeblazen, en de dader heeft daar spijt van, dan is een serie over zo iemand denkbaar, juist omdat die spijt gelaagdheid aanbrengt in het personage. Was er opzet in het spel, dan lijkt me een langlopende serie alleen mogelijk als het gaat om de wroeging van de hoofdpersoon.
 7. Een kindermishandelaar. Twijfelgeval, want er zijn flink wat films en series geweest waarin een kind werd gegijzeld, en dat an sich is natuurlijk mishandeling. Maar dan was de dader toch niet het hoofdpersonage, volgens mij, althans niet meerdere seizoenen lang.

Hm, hier blijf ik steken. Volgens mij is geen enkele andere misdaad taboe voor een langlopende serie. Of zie ik een misdaad over het hoofd? Wie vult mijn Top 10 aan?

Written by Ted

5 januari 2020 bij 17:14

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

 1. Het komt nu in mij op mij zelf voor te houden God’s naam in God’s naam te noemen. Evenwichtig. Liefdevol. Trouw aan/in ’t samen leven.

  Beatrijs

  6 januari 2020 at 10:06


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: