tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Vrijwillig levenseinde in Nieuwlicht

with 3 comments

cohenGisteren in Nieuwlicht van de EO (voor wie een smart-tv heeft nog wel terug te zien) een redelijk onpartijdige reportage over het zelfgekozen levenseinde. Natuurlijk kwam Pia Dijkstra van D66 aan het woord over een wetsvoorstel om de mogelijkheden te verruimen, en ook Gert-Jan Segers van de Christen Unie, die faliekant tegen verruiming is van euthanasiemogelijkheden.

Richard Oude Voshaar, hoogleraar ouderenpsychiatrie in het UMC Groningen in de NRC: ‘Alleen als je heel zeker weet dat er geen sprake is van een behandelbare psychiatrische stoornis. Die wordt bij oudere mensen vaak niet onderkend. En als mensen in de rouw zijn, of als ze in armoede leven en eenzaam zijn, en de kinderen komen ook nooit meer, ja, dan kan ik me voorstellen dat ze dood willen. Maar gaat het dan over “voltooid leven”? Of is het een maatschappelijk probleem? Het laatste, lijkt me.’

Ook Segers ziet voltooid leven eerder als maatschappelijk probleem waar iets aan gedaan moet worden. Helaas heeft de politiek er geen antwoord op. Dat bleek ook uit het mooiste fragment in Nieuwlicht, toen presentator Tijs van den Brink Segers vroeg wat hij kon betekenen voor mensen die echt niet meer willen leven. Segers sloeg zijn ogen ten hemel, zuchtte en liet weten dat hij niets voor ze kan doen. Eerlijk was hij daarin en oprecht. Je zag dat het geloof medemenselijkheid soms in de weg zit.

Het verschil tussen D66 en Christen Unie is dat D66 hulp bij een vrijwillig levenseinde ook mogelijk wil maken als er geen sprake is van ondraaglijk lijden voor wie daar behoefte aan heeft en de Christen Unie wil het mogelijk maken voor níémand.

Written by Ted

3 februari 2020 bij 08:48

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik kom er soms ook niet uit: je wordt ongevraagd op de wereld gezet maar ongevraagd vertrekken geeft veel gedoe – maar ja: hoe laat je politici pijn en/of leed voelen en maak je ze duidelijk dat genoeg echt genoeg is geweest. Dhr. Segers zal met zijn naar boven kijken bijvoorbeeld ondraaglijke pijn bij zijn moeder niet kunnen verlichten (mits zij na eigen keuze dus het licht mag zien). Ik heb het niet zo op mensen die denken te weten wat goed is voor anderen.

  Wout

  3 februari 2020 at 12:29

 2. Dat is dan ook precies wat ik tegen heb op het standpunt van veel gelovigen. Ze denken dat wat ze op basis van hun geloof goed achten, ook automatisch het beste is voor anderen. In die zin missen veel gelovigen het vermogen tot vrije empathie.

  Ted

  3 februari 2020 at 12:59

  • ’t zit ‘m in ’t beter weten
   zeker weten dat ’t ‘m is
   daar dood een zeker eind zal wezen
   leef ik, tot Sint Jut ‘m is

   Beatrijs

   3 februari 2020 at 17:18


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: