tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Boodschappen doen

with 3 comments

damrak22mrt20Zo lang het Coronavirus jou in je directe omgeving niet treft kun je oog hebben voor de bizarre schoonheid ervan: Amsterdam op een kraakheldere ochtend is prachtig en stil. De mensen die zich op straat bevinden zijn in hun eentje en keuvelen niet; wat je hoort zijn de duiven, de wind door de bomen en het geluid dat je zelf maakt. Wat je ziet zijn de gevels van de huizen die je opvallen, nu je niet hoeft te letten op het verkeer om je heen, omdat het er niet is. De toeristen zijn weg en Amsterdam is weer het dorp dat het in wezen is. Wat je voelt is de knisperende kou van een lenteochtend waarop de zon stralend schijnt in een hardblauwe lucht.

Ik ging al om half acht in de ochtend boodschappen doen, want dan is het bij de Albert Heijn (deze is open vanaf 7 uur) nog niet druk. Ik kon er alles krijgen wat ik nodig had; er stonden zelfs weer wat tomaten in blik in de schappen. – Ik ben vergeten bij het wc-papier te kijken, dus ik weet niet of dat er was. Ik heb ook niet opgelet of de caissières nu achter een plastic wandje zitten, want dat is natuurlijk een ander probleem: die zitten op nog geen halve meter afstand van je en raken al je boodschappen aan. De zelfscankassa levert ook problemen op. Ik draag rechts een latexhandschoentje, zodat ik mijn pincode in kan toetsen, maar het scherm van de zelfscankassa reageert niet goed op bedekte vingers, dus ik moest na een weigering opnieuw beginnen. Uiteindelijk lukte het wel. Maar ik denk dat ik nu toch over moet gaan stappen op betalen met mijn mobiele telefoon, want dan hoef je geen codes in te toetsen. Toch?

Ik kan nu weer voor een week vooruit en ik vind het niet erg om binnen te blijven. Ik ben het sowieso gewend om thuis te werken. Wel staat de radio de hele dag aan op een praatzender, want anders is de stilte te eng. Ik kijk zo nu en dan uit het raam om te zien of de wereld buiten nog wel bestaat.

Op de foto: het verlaten Damrak tussen Centraal Station en Dam. 

Written by Ted

23 maart 2020 bij 08:57

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nu zien we dankzij de zuivere lucht wat we al die jaren hebben gemist. Deze foto doet mij denken aan het eeuwenoude schilderij Berckheijde van de Gouden Bocht in de Herengracht.

  Raam Open

  23 maart 2020 at 11:14

 2. De wereld buiten bestaat nog, hoor Ted!

  Hartelijks,

  Beatrijs

  Beatrijs

  23 maart 2020 at 19:26


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: