tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Homeland, Chernobyl

with 7 comments

homeland4Vanavond begint op NPO3 het laatste seizoen van Homeland, de razendspannende serie over een bipolaire geheime agente die soms behoorlijk op de zenuwen werkt. Het is waarschijnlijk goed dat het ’t laatste seizoen is, maar ik zou zeker doorgekeken hebben als er ook nog een negende seizoen kwam.

Dat is anders met de HBO-serie Chernobyl. Al halverwege de eerste aflevering haakte ik af wegens naar adem moeten happen. Ik kon er niet van slapen, met de coronacrisis waar we in zitten aan mijn hoofd, dus ik kon net zo goed doorkijken, en inmiddels heb ik drie van de vijf afleveringen gezien. Het is een ongemeen goede serie, maar zo deprimerend en inktzwart, dat ik blij zal zijn als ik de serie achter de rug heb. Hij gaat over de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986, en als de serie klopt hebben wij destijds toch niet goed in de gaten gehad hoe dicht we waren gekomen bij de totale verwoesting van een groot deel van Europa. Ik weet nog wel dat ik me zorgen maakte toen het gebeurde, maar er vertrouwen in had dat alles wel goed zou komen. En in zekere zin is dat ook gebeurd, al laat de serie wel zien dat een ramp nooit ver weg is en dat het waarschijnlijk niet God is die ons beschermt maar Toeval.

Vroeger dacht ik wel eens dat er aan mij een uitmuntende scenarioschrijver verloren is gegaan doordat ik bleef steken bij Sesamstraat en Het Klokhuis, maar bij het zien van sommige tegenwoordige series die níét gemaakt worden voor de reclame-inkomsten, zie ik wel in dat het niveau van hun scenaristen buiten mijn bereik ligt. Zo’n serie als Chernobyl (over een paar weken te zien op de Belgische tv) of Unbelievable (Netflix), dat kan ik echt niet.

Written by Ted

5 april 2020 bij 08:01

Geplaatst in Diversen

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Voor mij is muggemietje al spannend genoeg

  Chris

  5 april 2020 at 09:32

 2. Inderdaad inktzwart maar heb hem in 2 avonden uitgekeken (dvd box) – loei spannend en ook stof om over na te denken – en een diep respect voor hen die daar aan het werk zijn geweest en het met de dood hebben moeten bekopen. Alleen al die opruim scene op het dak……..

  Wout

  5 april 2020 at 10:32

  • Het is inderdaad maar het beste om de serie er als het ware in één keer doorheen te jagen.

   Ted

   5 april 2020 at 10:36

 3. Dan liggen je talenten waarschijnlijk net ergens anders Ted. Er zijn weinig boeken die me zo ontroerd hebben als Gebr. Dat kunnen die scenarioschrijvers van Chernobyl vast niet (wat idd wel een prachtige serie is). Nog een ongevraagde kijktip: Please Like Me, onweerstaanbaar grappig maar ook ontroerend.

  Richard de Wal

  Richard de Wal

  5 april 2020 at 13:44


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: