tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Kunst moet weg!

leave a comment »

Omslag-Bloot-voorkantWEBSkandal! Ist die Freiheit der Kunst in Gefahr? is een indrukwekkende documentaire die onlangs op Arte te zien was en hier online is te bekijken (ik weet niet voor hoe lang nog). In de Duitstalige documentaire komen onder meer mensen aan bod, niet zelden zelf kunstenaar, die oproepen tot het verbannen van kunst uit het publieke domein omdat ze die kunst op de een of andere manier discriminerend, aanstootgevend of beledigend vinden.

Ik ben daar fel op tegen. Het is prima als je ervoor kiest om jezelf voor kunst af te sluiten, maar het is oproepen tot censuur als je dat voor anderen wilt beslissen. Er is in mijn ogen geen wezenlijk verschil tussen het verbannen van kunst en cultuurgoed uit het publieke domein en het vernietigen van kunst en cultuur. In beide gevallen zorg je ervoor dat andere mensen zich niet tot kunst kunnen verhouden, en mensen kunst ontzeggen is ze geestelijk uithongeren.

Mijn boek Bloot gaat – deels – over dit thema, toegespitst op het naakt in de kunst. Maar er is wel een significant verschil. Doorheen de geschiedenis werd kunst taboe gemaakt voor een groep waarvan degene die de ban oplegde zelf deel uitmaakte. Nu is dat anders: nu zijn het veelal mensen die zich opwerpen als zegsman of zegsvrouw van een specifieke groep, die een soort ban opleggen aan kunstenaars en toeschouwers die níét tot diezelfde groep behoren. Met uitsluiting van zichzelf.

Een paar voorbeelden maken het duidelijker: kunst waarin zwarte mensen karikaturaal worden afgebeeld mag volgens deze overtuiging alleen gemaakt worden door zwarte kunstenaars. De rol van een transgender mag alleen worden vertolkt door een acteur die zelf transgender is.

In beginsel is het standpunt wel nobel: wij bestaan niet meer uit witte heteromannen, maar uit een veelheid van mensen in alle kleuren en maten. Maar de uitwerking is in plaats van een streven naar saamhorigheid een oproep tot clanvorming: onze groep mag iets wat een andere groep niet mag. Dat is het perpetuum mobile van discriminatie.

Written by Ted

8 mei 2020 bij 13:53

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: