tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Zwart-witdenken

with 5 comments

pexels-photo-3957986.jpeg

Foto door cottonbro op Pexels.com

Wat heb je aan je principiële standpunt? In de strijd tegen racisme is niet het vernielen van kunst- en cultuurgoed de aangewezen weg, is mijn overtuiging, maar het scheppen van kunst en het scheppen van ruimte daarvoor. Lees eens een boek van een schrijver met een andere huidskleur dan de jouwe. Ga eens naar een theatervoorstelling van mensen die niet tot je eigen clubje behoren. – Maar haast niemand wil het horen. Ik heb hele en halve verwijten naar mijn hoofd geslingerd gekregen door mensen die niet lazen wat ik schreef, maar onmiddellijk overgingen tot het oordeel: wie tégen vernieling is, is vóór racisme.

Ach, ik begrijp de gekozen methode van het vernielen wel. Als demonstranten vredig gaan zitten kleien op de Dam zijn de nieuwsmedia totaal niet geïnteresseerd; als ze het Monument op de Dam omtrekken komen het Nieuws en de Krant vrolijk aangehuppeld: we hebben weer een item! Vernielen is sexy. Wie in het nieuws wil komen kan inderdaad beter stukmaken dan scheppen.

Maar vernieling – ook wel geweld genoemd – roept altijd tegenreacties op. Nu zijn mensen met ultrarechtse overtuigingen naar buiten gekomen om zich op te werpen als beschermer van monumenten. Niet omdat ze in kunst geïnteresseerd zijn – velen hebben nog nooit de binnenkant van een museum gezien – maar omdat ze óók op het journaal willen.

En zo zijn we weer terug bij af: de kwestie is weer helemaal gepolariseerd, zoals alles tegenwoordig wordt ontkleurd: er blijft alleen zwart-wit over. Voor nuance is geen plaats. En zo wint niemand. Een paar duizend kilometer hiervandaan werken tot slaaf gemaakte kinderen zich in fabrieken nog steeds uit de naad voor de mondkapjes die nodig zijn om op minder dan anderhalve meter afstand van elkaar naar onze vakantiebestemming te kunnen vliegen.

Written by Ted

14 juni 2020 bij 07:35

Geplaatst in Diversen

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Trek het je niet te veel aan Ted anders gaat het vreten. Ik heb liever dat ze een denk pilletje fabriceren ipv een vaccin tegen corona (waar we er miljoenen van reserveren ook al werkt het wellicht niet maar je wilt niet achteraan in de rij staan volgens de regering) – het rationeel denken is zo vergiftigd – social media, dat is pas een virus geworden.

  Wout

  14 juni 2020 at 10:26

 2. Het zal wel politiek correct zijn om ‘tot slaaf gemaakte’ te gebruiken maar het zorgt wel voor onnodig lelijk taalgebruik. Het is de vertaling van het engelse woord ‘enslaved’, omdat ‘slave’ zowel slaaf als slaafs betekent. Wij hebben daar wel twee verschillende woorden voor, waarom dan dat ‘tot slaaf gemaakte’? Ik vind het slaafs om alle onnodige regels klakkeloos op te volgen.

  Madosti

  14 juni 2020 at 10:58

  • Tja, ach, nou ja, dat is dan weer een andere discussie. Ik heb eigenlijk wel genoeg aan de gaande. 🙂

   Ted

   14 juni 2020 at 11:04


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: