tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Niet vernielen. Maar wat dan wel?

with one comment

IMG_7920In het vernielen en bekladden van standbeelden als protest tegen racisme zie ik niets. Maar wat dan? Ik schreef het al eerder: schéppen! Schep kunst. Schep er ruimte voor. Schep kennis en inzicht. Kennismaken is de overtreffende trap van kapotmaken.

> Maak geen kunst kapot, ook niet als je het zelf geen kunst vindt, maar verander straatnamen. Noem geen straten meer naar personen, maar naar mijlpalen of iconen. Doop de Joseph van Aembij tot Zeveraerlaan om tot Anansilaan.

> Als kunst onhoudbaar is in de openbare ruimte, verhuis het dan naar een museum of in het uiterste geval naar een depot. Bedenk wel dat veel mensen nooit naar een museum gaan en dus ook niet geïnformeerd raken over waarom een werk uit de openbare ruimte is verwijderd.

> Creëer nu eindelijk eens het Stimuleringsfonds Diversiteit. Zorg dat alle cultuurfondsen een extra potje hebben om initiatieven te honoreren die bijdragen aan (begrip voor) een meer diverse en inclusieve samenleving.

> Neem kennis van kunstuitingen die buiten je eigen kader vallen. Lees eens een boek van iemand uit een andere cultuur. Ga naar een tentoonstelling van kunst die gemaakt is door iemand met een andere huidskleur dan de jouwe. Luister naar (wereld)muziek die níét in de Top 40 staat.

(Foto: bladzijde uit ‘Bloot’, Ted van Lieshout, Querido 2020. Op de foto zie je een beeld waarbij moedwillig de penis is weggeslagen en een ander waarbij het geslachtsdeel is afgedekt met een vijgenblad. In het boek ga ik uitgebreid in op het vernielen van beelden uit idealisme.)

Written by Ted

15 juni 2020 bij 05:58

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ted, een mooi, zuiver pleidooi van je!

    renzoverwer

    26 juni 2020 at 20:58


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: