tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Beroepsgeheim huisarts stilletjes afgeschaft?

with 3 comments

pexels-photo-4047072.jpeg

Foto door Karolina Grabowska op Pexels.com

Misschien is het door de coronatoestand niet opgevallen, maar het beroepsgeheim van artsen lijkt stilzwijgend te zijn afgeschaft. Tenminste als ik een artikel in de Geldgids van de Consumentenbond (nummer 4, juni/juli 2020) mag geloven. Daarin wordt dit meegedeeld: ‘Verzekeraars kunnen bij de huisarts inzage krijgen in het medisch journaal van klanten. Dat blijkt uit uitspraken van het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening, TvL). In beide gevallen ging het om een arbeidsongeschiktheidsverzekering.’

Dat is nogal wat. Er staat niet dat de huisarts verplicht is inzage te geven, maar er staat ook niet dat hij/zij kan weigeren. En er staat nog wel iets anders opmerkelijks : ‘De verzekering wilde checken of de klant zich bij het afsluiten van de verzekering schuldig had gemaakt aan verzwijging. Het is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens voldoende dat de verzekeraar in zijn voorwaarden meldt dat de vragen naar waarheid beantwoord moeten worden en er gecontroleerd kan worden. De verzekerde hoeft geen melding te krijgen dat de verzekeraar het het medisch dossier van de huisarts raadpleegt of kan raadplegen.’

Dit betekent dat de vertrouwensrelatie die je met je huisarts hebt voorbij is. Je medisch dossier is publiek en noch de huisarts, noch degene die het heimelijk inziet hoeft je te vertellen dat er inzage heeft plaatsgevonden. Alles wat je je huisarts in vertrouwen hebt meegedeeld en dat in je patiëntendossier terecht is gekomen, is dus niet meer geheim.

Als het klopt. Ik kan me dat eigenlijk niet voorstellen. Maar uit de uitspraak in deze zaak blijkt dat de artsen van de klager de informatie uit het medisch dossier van hun patiënt vrijwillig aan de verzekeraar hebben verstrekt. In deze kwestie kan het nog zijn dat het niet om de huisarts gaat, maar om een andere arts, die mogelijk geen beroepsgeheimrelatie heeft met de man in kwestie. Maar bij deze zaak (zie punt 2.5) gaat het wel degelijk om een huisarts die informatie heeft onthuld waarvan zijn patiënte mocht aannemen dat die vertrouwelijk behandeld zou worden.

Written by Ted

23 juni 2020 bij 06:27

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dank je wel voor dit bericht. Het is werkelijk krankzinnig! Ik ga je tekst dan ook breed verspreiden.
  Groet, Anke

  Anke Spijker

  23 juni 2020 at 12:05

  • Neem wel enige terughoudendheid in acht, want als het beroepsgeheim van huisartsen werkelijk op straat ligt, zouden we er toch wel iets over gehoord hebben? Mijn stukje is bedoeld om de vraag op te werpen hoe dat nu zit met de relatie tussen patiënt en huisarts enerzijds en huisarts en verzekeraar anderzijds.

   Ted

   23 juni 2020 at 12:18

   • Ik heb al een reactie binnen dat dit vaker gebeurt…

    Anke

    23 juni 2020 at 13:41


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: