tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Over kunst gesproken (3)

with 3 comments

Théodore_Géricault_-_The_Raft_of_the_Medusa_-_WGA08630In 1816 verging het Franse marineschip De Medusa. De officieren pikten de reddingsboten in en lieten de honderdvijftig andere opvarenden in de steek. Die moesten zich redden met een vlot. Slechts vijftien van hen waren nog in leven toen ze na dertien dagen dobberen door een ander schip werden ontdekt.
Het werd een groot schandaal, want na onderzoek bleek dat de kapitein van het gezonken schip aan zijn baan was gekomen door vriendjespolitiek. 
Drie jaar later was er een nieuw schandaal, nu naar aanleiding van het schilderij dat Théodore Géricault (1791-1824) ervan had gemaakt. Dat een zwarte man boven de witte mannen uitsteekt, alsof hij hóger was, zat menigeen dwars. Men was opgegroeid met het idee dat witte mensen beter waren dan zwarte.  Maar in die tijd stond de slavernij, waar veel zwarte mensen het slachtoffer van waren, wel onder druk. In 1794 was de slavernij in Frankrijk afgeschaft, maar in 1802 weer ingevoerd. In 1815 werd afgesproken om de slavernij opnieuw af te schaffen, maar dat gebeurde uiteindelijk pas in 1848.
Sinds de twintigste eeuw is slavernij overal op de wereld verboden, maar de omstandigheden waaronder veel mensen moeten leven en werken zorgen ervoor dat slavernij eigenlijk nog steeds bestaat. Het wordt alleen niet meer zo genoemd.
Wat opvalt aan dit schilderij is dat er weinig kleuren zijn gebruikt, vooral veel tinten bruin. Door donkere stukjes af te wisselen met lichte is een dreiging gaan ontstaan die overal op het doek gevoeld wordt. Zonder het stipje in de verte, het reddingsschip Argus, is alles verloren.

Dit is het derde deel in een serie. Mijn bedoeling is om elke week, tot aan mijn 65ste verjaardag later dit jaar, op deze manier uit te dragen hoe belangrijk ik kunst vind. 

Written by Ted

25 juni 2020 bij 07:44

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hoi Ted,

  in 1802 had Frankrijk geen koning. Er was toen een driemanschap aan de macht, tot Napoleon zich in 1804 tot keizer liet kronen.

  Peter Smit

  25 juni 2020 at 09:56

 2. Tja, over “het is voorbij” bestaat veel eufemisme. Sommige mensen in Frankrijk vertelden mij dat ze op school niet eens over colonisatie leerden; ze leerden gewoon, dat er overal in de wereld franstalige landen zijn. Politiekstudenten uit deze franstalige landen vertellen wel iets over hoe ze van colonisatie ‘vrijgekomen’ zijn, met wat voor overeinkomsten (grondstoffen leveren etc.). A n’en pas finir.
  Een bewoner van Memphis zei ook in de krant: we hebben op school geleerd, dat het voorbij is met ongelijkheid.
  2010 hoorde ik vaak “Africa heeft potentieel!” – maar het ging meestal om zingen, dansen en hard werken, en nauwelijks om een intelectueel potentieel.
  Dit is een interessante vraag voor de omgang met beelden; ze zijn ook een manier van eufemisme.

  Annina

  26 juni 2020 at 16:57


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: