tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Bremzout

leave a comment »

pexels-photo-452744.jpeg

Foto door Artem Beliaikin op Pexels.com

Wie de Allerhande, het blad van Albert Heijn leest, is het zeker opgevallen; de meest voorkomende woordcombinatie is: eventueel zout. Het staat in bijna elk recept en de strekking ervan is dat je zout kunt toevoegen, maar het ook weg kunt laten. Dat doet Albert Heijn om te suggereren dat het bedrijf bezorgd is over het forse zoutgebruik. Maar wie kijkt naar de kant-en-klare gerechten van de supermarkt en naar de complete maaltijdpakketten (bijvoorbeeld een pakket waarin alles zit om soep te maken), zoals net is uitgezocht, ziet dat AH die boordevol zout stopt, bijvoorbeeld in de vorm van bouillonblokjes. Net als andere supermarkten overigens, maar die doen zich, bij mijn weten, niet voor als bezorgd om het zoutgebruik van de klant.

Wie wil proeven hoe bremzout die kant-en-klare producten eigenlijk zijn hoeft maar een dag of twee al het eten zelf te bereiden en het zout te beperken tot wat je zélf toevoegt. Wie op de derde dag dan weer een kant-en-klare maaltijd proeft krijgt uitgebeten lippen van de hoeveelheid zout die in het gerecht is verstopt.

Wil je eens groente zonder zout proberen, snijd dan stukken aubergine, courgette, pompoen, enzovoort, in stukken, masseer ze in met een halve eetlepel zonnebloemolie, en bak ze een minuut of twintig op een bakplaat in de oven. Je merkt dat je dan absoluut geen zout nodig hebt. Wil je toch een extra smaakje, gebruik er dan een kruid als thijm of rozemarijn bij.

Written by Ted

7 juli 2020 bij 14:43

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: