tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Over kunst gesproken (5)

with 8 comments

tedvanlieshout ieper
Wie anders denkt dan anderen, moet op zijn tellen passen. De afgelopen periode heb ik regelmatig geschreven over mijn mening dat standbeelden niet moeten worden vernield om onrecht te bestrijden. Dat heb ik geweten. Ik ben uitgemaakt voor alles wat lelijk is.

Waarom lukt het mij niet om een mening, waarvan ik eigenlijk onbevangen dacht dat ik die deelde met ieder gewetensvol mens, voldoende goed voor het voetlicht te brengen? Het móét aan mij liggen!
Ik geloof dat ik het gevonden heb. Het zit hem in mijn zienswijze van kunst. Ik werd er eerder al eens op gewezen, maar heb dat toen als anekdotisch afgedaan.

Hier zie je een beeldengroep in Vladslo. De beelden zijn van Käthe Kollwitz, en volgens mij staat de man rechts en de vrouw links.
Nee, zeggen bijna alle andere mensen, de man staat links.
Nee, zeg ik, want de man staat rechts van de vrouw.
Nee, zeggen de anderen, hij staat links van haar.
Dat is toch niet waar! roep ik. De man staat aan de rechterzijde van de vrouw. Hij staat dan toch rechts van haar? Hij staat rechts!
Ja, als je het vanuit de vrouw bekijkt. Maar als je het vanuit jezelf bekijkt, staat-ie links.

Daar zit het verschil. Ik kijk bijna altijd naar een kunstwerk vanuit het perspectief van het kunstwerk zelf. Of zoals ik al eens in een gedicht schreef:

Ik heb een keer een beeld gestreeld, maar of een steen een aai kan merken?
Ik weet niet eens of het standbeeld zélf wel wist dat het bestond.

Als iemand een standbeeld omtrekt, dan trekt hij in mijn ogen niet een slavenhandelaar om, maar een beeld dat er niks aan kan doen dat het op een slavenhandelaar lijkt. Ik kom niet op voor die slavenhandelaar, ik kom op voor dat beeld. Het doet er daarbij niet toe of het een mooi of lelijk beeld is en of het al dan niet echte kunst gevonden wordt; in mijn ogen heeft het een ziel. Niet de ziel van degene die het voorstelt, maar de ziel van het beeld zelf.

Foto: Ted van Lieshout

Written by Ted

9 juli 2020 bij 05:51

Geplaatst in Diversen

8 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Alweer HELEMAAL mee eens. Je begint soms te twijfelen aan de intelligentie van je medemensen. Maar die hebben waarschijnlijk gewoon geen notie van wat kunst is….

  Willie van Peer

  9 juli 2020 at 08:54

  • Wat ik het ergst vind, is dat de gemeenste opmerkingen kwamen van kunstenaars. Hoe kun je nou kunstenaar zijn en niet van kunst houden? Dat kan ik niet begrijpen.

   Ted

   9 juli 2020 at 09:06

 2. Mooi verwoord, Ted. Veel mensen zijn niet in staat zich te verplaatsen in een ander en al helemaal niet in het oogpunt van een ander. Laat staan dat het om een beeld gaat. Het omgekeerde gebeurde mij 2 maanden terug. Treurende bejaarde ouders aan het graf met daarop nog de kist met hun overleden dochter en even later het gapende gat waarin de kist verdwenen was. Het was een zonovergoten dag, een mooie begraafplaats en we waren met 25 mensen om afscheid te nemen. Maar het beeld dat die ouders bij mij opriep was dat van Käthe.

  Tjalk van Carolyt

  9 juli 2020 at 10:39

  • De twee beelden staan op een begraafplaats in Vladslo. Een van de graven vóór de beelden is dat van de zoon van de beeldhouwster.

   Ted

   9 juli 2020 at 11:52

 3. Bedankt voor die uitleg.
  Volgens mij moet niemand, die met haar/zijn meegevoel een herhalende vernietiging meemaakt in staat zijn, dat op het moment van de gebeurtenis “voldoende goed voor het voetlicht te brengen”, want dat zijn overmenselijke capaciteiten.
  Alleen treffen in dit gebeurtenis twee milieus op elkaar, die het allebij meemaken.
  Ik heb net geen zin google translator te gebruiken, dus wie zin heeft te corregeren, welcome 🙂
  Hier een verdere anekdote:
  http://x618h.mjt.lu/nl2/x618h/xlhu.html?m=AVQAAAVTjPMAAAAD6ggAAAd9zU8AAAAAhroAAFx7ABPXzQBe_i0VY4t6eSLeTiixvbXyx5461QATvYQ&b=478848bf&e=81e534b3&x=RSlwZjRTA0BPhcX8G36gO_lR7uxNCHN3hHoAO9F9HFo

  Annina

  9 juli 2020 at 11:39

  • Hopelijk komen de mensen die nu staan te juichen als er een beeld wordt omgetrokken, een gaper van de muur wordt gehaald, een boek in de ban wordt gedaan, snel tot het inzicht dat de echte strijd tegen racisme niet wordt uitgevochten via de ziel van kunst, maar via de ziel van mensen.

   Ted

   9 juli 2020 at 11:57

 4. Hoi Ted,

  eerder deze week reageerde ik op Facebook op het omtrekken van het standbeeld van Columbus in een Noord-Amerikaanse stad. Mijn opmerking dat Columbus nooit in Noord-Amerika is geweest en dat de Indianen dus niet door hem van hun land zijn verdreven werd duidelijk niet op prijs gesteld. Ten eerste mocht ik het woord Indianen niet gebruiken, dat moet zijn ‘native Americans’. Indianen zelf zijn daar overigens niet gelukkig mee, ze vinden de term te algemeen. Toen hen een jaar of tien geleden daarnaar gevraagd werd gaf een ruime meerderheid aan dat ze ‘American Indians’ genoemd wilden worden, of anders naar hun volk van afkomst, dus Sioux, Huron, Mohawks, etc. Ten tweede deed het er niet toe dat Columbus dat verdrijven niet zelf had gedaan, hij was een vertegenwoordiger van het volk dat daarvoor verantwoordelijk was en had het mogelijk gemaakt door het land te ontdekken. Nu was Columbus Italiaan, en Italië heeft nooit een kolonie in Amerika gehad. Dus ook dat klopt niet.

  Wat het omtrekken van het standbeeld van JP Coen in Hoorn betreft: je kan het ook laten staan, en duidelijk maken dat deze persoon niet deugt door er een paar standbeelden naast te zetten, bijvoorbeeld van de roofmoordenaar Hans van Z en diens heler, Ouwe Nol.

  Zelf ga ik gewoon door met reageren op dit soort overtrokken correctheid. Dat dient ook een algemeen doel: bij mensen die zich opwinden stroomt het bloed beter door en zo blijven ze langer fit.

  Beste groet,

  Peter

  Peter Smit

  10 juli 2020 at 16:48

  • Ik vind je onbaatzuchtigheid bewonderenswaardig. Ik neem tenminste aan dat je reageert ‘op dit soort overtrokken correctheid’ om de bloedcirculatie bij degenen die zich druk maken over je uitspraken te stimuleren.

   Ted

   10 juli 2020 at 17:06


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: