tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Over kunst gesproken (6)

with 3 comments

Jacob Hoekman 2020-05-08-rdMAG28-palmyra7-5-FC-webPalmyra in Syrië werd een rijke stad doordat het aan een route lag waarlangs de stof zijde van China naar het westen werd vervoerd. De bewoners boden handelaren bescherming tegen overvallers, en daar verdienden ze geld mee. Zo kon de stad uitgroeien tot een walhalla van mooie gebouwen en andere kunstschatten. Maar in 2015 werd de stad voor een belangrijk deel verwoest door mensen wier ideaal het is om een islamitische staat te vestigen.
De 82-jarige archeoloog Khaled Asaad, die lange tijd directeur van het museum was geweest, had het onheil aan zien komen. Hij had geprobeerd om zo veel mogelijk kunstschatten in veiligheid te brengen. Maar hij werd gevangengenomen, onthoofd en op een plein in de stad tentoongesteld met een bord erbij waarop stond dat hij zich met heidense standbeelden had beziggehouden.
Door alle eeuwen heen zijn er momenten geweest waarop kunst kapotgemaakt is. Als het op grote schaal gebeurde, was het meestal om oorlog of idealisme. In oorlogen maakt de ene partij de kunst van de tegenstander kapot omdat je een volk daarmee diep kunt raken. Misschien geven ze de strijd wel op en dan is de oorlog gewonnen.
Bij idealen wordt kunst gebruikt als symbool. In Palmyra werden de standbeelden heidens genoemd, omdat ze waren gemaakt om een god te eren die niet dezelfde was als die van de aanvallers. Een standbeeld is van steen en steen heeft geen schuld, maar omdat het iemand voorstelt, neemt het beeld de plaats in van diegene en krijgt alsnog de schuld. Het is nu eenmaal makkelijker om een beeld krom te trekken dan om onrecht recht te buigen.

Foto: Jacob Hoekman

Dit is het zesde deel in een serie. Mijn bedoeling is om elke week, tot aan mijn 65ste verjaardag later dit jaar, op deze manier uit te dragen hoe belangrijk ik kunst vind. 

Written by Ted

16 juli 2020 bij 07:10

Geplaatst in Diversen

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Zesde deel, toch? Niet vierde?

    Sammie

    16 juli 2020 at 14:45

  2. Dank je wel voor dit mooie plan. In deze tijd waarin beelden plaatsvervangend veroordeeld en ‘gedood’ worden , ben ik blij dat je hier meer bewustzijn biedt .

    Ineke

    18 juli 2020 at 08:38


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: