tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Over kunst gesproken (7)

leave a comment »

Artemis-Diane_de_Versailles_Leochares_2Vroeger was er nauwelijks verschil tussen kunstenaars en ambachtslieden. De bakker, de beul en de beeldhouwer stonden allemaal ongeveer in even hoog aanzien. Dat de ene bakker rijker was dan de andere had te maken met zijn brood: wie dat het best bakte had de meeste klanten. Datzelfde gold voor de beul: als hij in één keer iemands hoofd af kon hakken in plaats van in zestien keer, werd hij vaker voor terechtstellingen gevraagd.
  Dat er verschil ontstond tussen hen en de beeldhouwer, kwam door de aard van het werk. De bakker probeerde elke dag hetzelfde brood te bakken zodat de klanten bleven komen. De beul moest elke keer precisiewerk leveren wilde hij niet vervangen worden door een andere beul. Bij de beeldhouwer was dat anders: die moest elke dag van voor af aan beginnen. Want als hij een beeld had gemaakt van mevrouw Smit met een hert aan de hand, en iedereen vond het mooi, dan kon hij niet de volgende dag hetzelfde beeld opnieuw maken en verkopen aan mevrouw Stam, want die wilde een beeld van zichzelf met een duif op haar hand.
  Men vond dat kunst maken toch een ander soort werk was dan elke dag hetzelfde brood bakken, ook al omdat er veel goede bakkers waren als ze het juiste recept hadden, en niet zo veel goede kunstenaars, omdat er geen recept is voor een goed beeld. Hoe beter het werk van de kunstenaar werd gevonden, hoe meer opdrachten hij kreeg. Maar om die opdrachten in de wacht te slepen moest hij wel zorgen dat hij beter en origineler werk kon maken dan een andere kunstenaar. Juist die originaliteit werd steeds belangrijker. Want opdrachtgevers wilden een beeld of schilderij dat niet leek op wat iemand anders al had. En voor een uniek werk kon de kunstenaar ook meer geld vragen.
  Dit is niet mevrouw Smit, maar een oud Grieks godenbeeld. Het stelt Artemis voor, de godin van de jacht. Er hoeft niet bij te staan dat het om haar gaat, want goden kregen vaak een teken mee waardoor iedereen wel wist wie het beeld voorstelde: dat is bij Artemis een hert.

Dit is het zevende deel in een serie. Mijn bedoeling is om elke week, tot aan mijn 65ste verjaardag later dit jaar, op deze manier uit te dragen hoe belangrijk ik kunst vind. 

Written by Ted

23 juli 2020 bij 06:25

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: