tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Over kunst gesproken (8)

with 2 comments

Barnett Newman, Who's Afraid of Red, Yellow and Blue IIIWie het nieuws wil halen kan beter kunst kapotmaken dan kunst maken. De media zijn nauwelijks geïnteresseerd in kunst en besteden er alleen aandacht aan als het verwoest wordt. En pas dan staan politieke kopstukken op om verbolgen te reageren over iets dat ze anders volstrekt negeren. Kunst is alleen belangwekkend als het in hun straatje past.
Toch loopt er gelukkig niet elke dag een gek het museum binnen om door middel van mes of zuur het journaal of de krant te halen. Vaak is iemand gestoord, zoals de paranoïde man die in 1986 het Stedelijk Museum binnenliep en daar Who’s afraid of red, yellow and blue van Barnett Newman aan flarden sneed, omdat hij abstracte kunst als een plaag zag.
Het schilderij haalde nogmaals het nieuws toen het was gerestaureerd. Niet omdat het kunstwerk weer heel was, maar omdat een verfroller was gebruikt in plaats van het voorgeschreven penseel en zo nogmaals vernield was.
Maar kunst wordt ook wel belaagd zonder dat het om een paar minuten spotlight gaat. Nadat Anthony Buzbee een vrouw mee naar huis had genomen, maar een taxi voor haar belde omdat ze aangeschoten was, vernielde de vrouw enkele kunstwerken in zijn huis, waaronder een peperduur schilderij van Andy Warhol. Dat had ze beter niet kunnen doen, want de man was advocaat en spande meteen een rechtszaak tegen haar aan.

Dit is het achtste deel in een serie. Mijn bedoeling is om elke week, tot aan mijn 65ste verjaardag later dit jaar, op deze manier uit te dragen hoe belangrijk ik kunst vind. 

Written by Ted

30 juli 2020 bij 06:54

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ik volg je met plezier, Ted. Erg leuk om te lezen. x Selma

    Selma Noort

    30 juli 2020 at 09:31


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: