tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Over kunst gesproken (10)

leave a comment »

Laermans-verveling-RP-T-1952-142Warmte. Niet iedereen kan naar buiten, laat staan op vakantie. Dan kan de verveling toeslaan.
Deze waterverftekening, Verveelde toeschouwers bij een publieke voorstelling, is gemaakt door de Belgische kunstenaar Eugène Laermans (1864-1940). De aquarel is het toppunt van verveling, want niet alleen het publiek verveelde zich in het theater, maar de tekenaar ook, want die zat een aquarel te maken in plaats van naar de voorstelling te kijken.
  Laermans kreeg heel wat ongeluk in zijn leven te verduren. Op zijn elfde werd hij doof door een hersenvliesontsteking. Hij kon daardoor vrijwel niet meer praten. Toen hij zestig was moest hij stoppen met werken omdat hij blind geworden was. Hij verzuchtte: ‘Gelukkig is hij die kan zien.’
  Kunst heeft te maken met de zintuigen: de ogen die kunnen zien, de oren die kunnen horen, de mond die kan proeven, de neus die kan ruiken en het voelen. Niet alleen het voelen dat je met je vingers doet, maar ook het voelen of het koud of warm om je heen is. En misschien nog wel het belangrijkst: het voelen van binnen. Het gevoel dat een mooi schilderij je kan geven of muziek die je ontroert. Of verveelt.

Dit is het tiende deel in een serie. Mijn bedoeling is om elke week, tot aan mijn 65ste verjaardag later dit jaar, op deze manier uit te dragen hoe belangrijk ik kunst vind. 

Written by Ted

13 augustus 2020 bij 06:46

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: