tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Over kunst gesproken (11)

leave a comment »

Ook in de afgelopen periode hebben we weer meegemaakt dat kunst en cultuur in de hoek zitten waar de klappen vallen. In de coronatijd heeft de cultuursector van alle sectoren de zwaarste verliezen geleden. Tegelijkertijd ondersteunde de overheid de cultuursector verreweg het minst. Slim, want als je de kunstsector te weinig geld geeft, gaat men elkaar onderling bevechten en doet dat door andermans creatieve prestatie neer te halen (waarom krijgen zij wel subsidie en wij niet?). Met als gevolg dat de conclusie van wie toch al weinig op heeft met kunst al gauw luidt dat de kunstsector zelf ook vindt dat het ’t geld niet waard is. Bovendien werden beelden in de afgelopen tijd ook fysiek omgetrokken, niet per se uit minachting voor de kunstenaar en diens prestatie, maar omdat je kunst makkelijker kapot kunt maken dan het onrecht bestrijden dat het symboliseert. Kunst als bijkomende schade dus. Als bijvangst die overboord gezet wordt.

Maar ook op het meest benepen niveau krijgen kunst en cultuur om de oren geslagen. Altijd al. In een Portugees museum kwam ik dit schilderij van Jacob Adriaensz Backer tegen. Dat wil zeggen: een kopie ervan. Over de pronte borstjes was een sticker geplakt met de mededeling dat het schilderij was verplaatst. Waarom was de boezem afgeplakt? Censuur? Taboe? Naakt ligt hééél moeilijk vandaag de dag.

Niet in dit geval. Het museum had een tentoonstelling ingericht van werk dat op enig moment aan censuur onderhevig is geweest of buiten het zicht van het publiek is gehouden, in het bijzonder omwille van het bloot. En om dat kracht bij te zetten en aandacht voor de tentoonstelling te vragen, werd de sticker op een strategische plek geplakt.

Maar: bij die gratis toegankelijke tentoonstelling in hetzelfde gebouw zat wel een suppoost om kinderen weg te houden.

Written by Ted

20 augustus 2020 bij 06:47

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: