tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De overheid als dealer

with 2 comments

Foto door Alexander Krivitskiy op Pexels.com

In de Rotterdamse haven is cocaïne ter waarde van 75 miljoen euro onderschept en vernietigd. Laten we dat probleem eens effe oplossen. Hoe? Zo.

 1. Als je als overheid die geconfisqueerde cocaïne niet vernietigt, heb je 75 miljoen euro om de handel in drugs te bestrijden. Vernietig je de cocaïne, dan heb je niets.
 2. Als je cocaïne ter waarde van 75 miljoen euro uit de handel neemt, dan stijgt de prijs van de overgebleven cocaïne volgens het principe van vraag en aanbod. Dus door cocaïne te vernietigen maak je cocaïne schaarser en dus duurder. Wie profiteert daarvan? Juist, de cocaïnehandelaren. Met andere woorden: de overheid bestrijdt de handel in drugs nu niet, maar stimuleert die juist.
 3. Hoe schaarser en hoe duurder de cocaïne, hoe moeilijker het wordt voor (verslaafde) gebruikers om het spul te bemachtigen. Daardoor stijgt de criminaliteit.
 4. Om criminaliteit te bestrijden heeft de politie geld nodig, maar dat geld is er niet, omdat de handelswaar is vernietigd.
 5. Als de overheid in beslag genomen cocaïne zelf verhandelt – gereguleerd, onder toezicht – daalt de criminaliteit omdat verslaafden het spul makkelijker kunnen kopen. Bovendien verdient de overheid geld om de handel verder aan te pakken en om ontwenningsprogramma’s te bekostigen.
 6. Het terugzetten in de markt van in beslag genomen drugs brengt de cocaïnehandel een flinke slag toe, want cocaïnehandelaren hebben er een concurrent bij, waardoor ze veel minder kunnen verdienen. Immers: hoe meer cocaïne er op de markt is, hoe goedkoper die is.
 7. Dus: als de overheid stopt met het vernietigen van in beslag genomen drugs, maar ze gelegaliseerd terugzet in de markt, wordt het probleem opgelost en komt er een overdaad aan ruimte in gevangenissen.

Written by Ted

24 augustus 2020 bij 05:29

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Heel juiste analyse. Het trieste is dat het niet gebeurt, en ook niet gebeuren zal, want het idee is al decennia geleden geopperd. Kennelijk hoort het ‘vernietigen’ van de buit tot de beeldspraak van de ‘war on drugs’: je moet de vijand immers vernietigen….

  Willie van Peer

  24 augustus 2020 at 10:16

  • De vraag is wel of ze wérkelijk al die cocaïne vernietigen.

   Ted

   24 augustus 2020 at 10:32


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: