tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Over kunst gesproken (12)

leave a comment »

Wij hebben graag de mond vol van een inclusieve samenleving waarin iedereen aan bod komt, maar wie naar kunst en cultuur kijkt, ziet in het algemeen opmerkelijke kokervisie. Alle muziek, of laten we zeggen alle muziek die tot ons komt via de reguliere radiozenders, komt voor 99% uit het Westen en meer bijzonder uit de Verenigde Staten, Groot Britannië en het eigen land. Er zijn nog twee andere grote landen op deze wereld en de muziek daaruit kennen we niet en horen we nooit. Alsof die muziek volstrekt niet bestaat. We kennen Rusland en China vooral van handelsoorlogen en gemene zaken, en ook nog wel van de kunstzinnige en culturele rol die beide naties in het (verre) verleden hebben gespeeld. Maar dat er vandaag de dag kunst wordt gemaakt, dat weten we niet omdat de media er geen kond van doen. Laat staan dat de media ons kennis laten maken met kunst en cultuur uit kleinere landen.

Daarom hier een stukje uit een film dat menigeen zal verbazen of tot een glimlach zal bewegen, met filmmuziek die ertoe doet.

Dit fragment is uit een Griekse film die Christmas Tango (2011) heet, waarin culturen elkaar ontmoeten in een tango uit Griekenland. Wie het Grieks niet beheerst kan het verhaal niet volgen, maar gaandeweg wordt wel duidelijk waarom ik juist dit fragment gekozen heb.

Voor wie de muziek van de film, van Yannis Aiolou, net zo prachtig vind als ik, is hier de volledige titelmelodie te horen, en wel de gezongen versie. Ik vind de instrumentele versie eigenlijk mooier, maar een tango in het Grieks hoor je op de radio nóóóit! Echt helemaal nooit. Net zo min als de hedendaagse Russische of Chinese muziek waar talloos veel miljoenen mensen dagelijks naar luisteren. Maar niet wij. O, nee.

Written by Ted

27 augustus 2020 bij 08:50

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: