tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

‘Heeft u een idee hoe we bij u binnen kunnen komen?

leave a comment »

Foto door Tim Mossholder op Pexels.com

Wie een idee heeft voor een televisieprogramma kan daar in de regel niets mee. Productiemaatschappijen en omroepen gebruiken liever hun eigen ideeën, omdat dan de rechten bij de productiemaatschappij/omroep berusten. Die rechten zijn goud waard, met name als het programma succesvol blijkt en verkocht wordt aan het buitenland.

Maar daardoor blijven ideeën die bij het publiek aanwezig zijn natuurlijk liggen. Onontgonnen goud! Daar is nu iets op gevonden. Kijkers kunnen via deze site ideeën aanleveren. En aan het probleem van de rechten is meteen ook gedacht: wie een idee aanbrengt verklaart bij voorbaat af te zien van alle rechten. Je moet aankruisen dat je dat doet vóór je verder gaat, en nergens in diezelfde verklaring staat dat je een vergoedIng krijgt voor het inleveren van je rechten.

Nu is auteursrecht onvervreemdbaar, maar daar is meteen al rekening mee gehouden. In het stukje staat dat op een idee geen rechten berusten, dus er is goed nagedacht over hoe men een idee kan “stelen”, zonder er iets voor te hoeven betalen. Ja, bij een tweede stukje staat dat er over een vergoeding kan worden gesproken, maar daarover wordt niets afgesproken, dus het kan ook een boekenbon zijn. De procedure is dat jij een idee aanbrengt en dat de omroep of producent er vervolgens een format van maakt dat wél auteursrechtelijk beschermd is. Met andere woorden: niet jij bent de auteursrechthebbende, maar de omroep/producent.

Deze procedure kun je vergelijken met de volgende situatie: je vult je naam en adres in, geeft aan wanneer je niet thuis bent, en door te ondertekenen reik je de huissleutel over aan de inbreker.

Written by Ted

15 september 2020 bij 05:54

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: