tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Culturele toe-eigening

leave a comment »

Culturele toe-eigening is een lastig verschijnsel. Het duikt de laatste jaren steeds vaker op, nu nadat een foto van Adele met gevlochten knotjes in haar haren gepubliceerd was. Adele nam die Bantu knots omdat ze die mooi vindt, dus de bedoeling die erachter ligt is niet boosaardig. Dat mensen van kleur er toch moeite mee hebben, heeft te maken met de afwijzende behandeling die zij krijgen in een dominant witte samenleving als zij rondlopen met kenmerken van hun eigen culturele achtergrond.

In de praktijk is het verwerpen van culturele toe-eigening niet te handhaven. Als Adele heur haar bij de kapper heeft laten doen en er dus betaald voor heeft, gaat het om rechtmatige toe-eigening. Dat geldt ook als zij in een kaftan of een kimono koopt. Dan kun je het altijd natuurlijk nog wel moreel verwerpelijk vinden.

Maar wat te denken van de kapper? Als Adele haar haren heeft laten doen bij een specialist in deze haardracht, iemand die vanuit de eigen culturele achtergrond dagelijks haren vlecht, maakt die kapper zich dan schuldig aan het faciliteren van culturele toe-eigening? Is iemand die geld verdient met het aanbrengen van Bantu knots bij mensen zonder kleur laakbaar? Dat is een veel lastiger moreel dilemma.

Het kan catastrofale consequenties hebben voor mensen van kleur die hun boterham verdienen met het leveren van producten en diensten (denk ook aan het toerisme) die horen bij de eigen cultuur als het moreel verwerpelijk wordt gevonden als mensen zonder kleur daar gebruik van maken.

Written by Ted

22 september 2020 bij 08:01

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: