tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Gloei!

leave a comment »

Mooi boek. Gloei. Van Edward van de Vendel en Floor de Goede. De laatste maakte sfeervolle en kordate tekeningen bij gedichten en geïnterviewde portretten van Edward van lhbtiq+-jongeren (lesbisch, homo, bi, trans, intersekse, queer, enzovoort). Edward stelt empathische vragen en de antwoorden zijn redelijk kort. Daardoor komen de interviews over als een dialoog en dat leest prettig en kittig. – Ik heb het boek nog niet uit (gelukkig!), maar ben al zo enthousiast dat ik er graag over bericht!

Meteen in het eerste portret, van zwemmer Quirijn die reuma heeft, komt al een les naar voren die de meeste mensen pas leren op latere leeftijd: als je “klaagt” over pijn kun je een negatieve sfeer rond jezelf creëren, en op een bepaald moment gaat dat vervelen, ook jezelf. En dus zwijg je over de pijn die je hebt om het gezellig te houden. – Dat soort details geven diepte aan het geheel.

In plaats van zoetjesaan in het homoseksuele te glijden, springen Edward en Quirijn onaangekondigd in het diepe, en het fraaie van de benadering van Edward is dat hij niet voor Quirijn uit zwemt en hem ook niet achterna zwemt, maar in de baan ernaast mee zwemt.

Ik vind het een geweldig boek. Niet in de eerste plaats als literaire prestatie, maar als creatief, innovatief, informatief en maatschappelijk bewogen project. Het hoort zonder enige twijfel thuis op elke school. Onderwijsinstellingen die zich aan dit boek van bijna 500 pagina’s willen onttrekken, dienen er krachtig mee op het hoofd geslagen te worden (hetgeen ik in overdrachtelijke zin bedoel, want ik roep natuurlijk niet op tot geweld).

Heb ik er dan helemaal niets op aan te merken? Nou, ik mis foto’s. Doordat er is gekozen voor getekende portretten krijgen de geïnterviewden iets fictiefs. Het kan zijn dat voor deze aanpak is gekozen om de jongeren te beschermen tegen te veel exposure, en daar valt wel iets voor te zeggen. Een ander voordeel van getekende portretten is dat het boek over tien jaar ook nog fris moet ogen, en dan kunnen daterende kapsels en andere modeverschijnselen in de weg staan. Dus het is wel goed zo.

Dat uitgeverij Querido – onder aanvoering en/of op initiatief van Edward – een soort imprint – Glow – is begonnen om “queer-boeken” een prominente plaats te bieden, verdient lof en complimenten.

Written by Ted

23 september 2020 bij 06:45

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: