tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Over kunst gesproken (16)

leave a comment »

Uit de collectie van het Rijksmuseum

Deze illustratie staat in het boek De mensch, zoo als hij voorkomt op den bekenden aardbol uit 1805 van Martinus Stuart. Samen met andere prenten worden volkeren uit verre landen geportretteerd in kleding die ze gewoonlijk droegen.

  Onder de prenten staan de namen waaronder ze bij ons bekend waren. Die namen waren niet afkomstig van de mensen zelf, maar bedacht door ontdekkingsreizigers uit Europa. Zo werden de mensen in het hoge noorden eskimo’s genoemd, wat betekent: rauw vlees etende mensen. Dat vonden de ʻeskimo’sʼ beledigend. Ze zeiden: ‘Wij zijn Inuit!’ Dat betekent: mensen. En zo noemt iedereen ze nu ook. 

  Columbus ontdekte Amerika, leren we op school, alsof voor die tijd het land niet al bestond. Omdat Columbus dacht dat hij India had bereikt, noemde hij de mensen die hij tegenkwam Indianen. Dat zijn ze altijd blijven heten, meestal aangeduid als Red Indians, in het Engels. Nu noemt men ze Native Americans, dat betekent: oorspronkelijke bewoners van Amerika.     

  Vandaag de dag worden bijna alle benamingen voor volkeren die niet door henzelf bedacht zijn, beschouwd als scheldwoorden of beledigingen. Ongeveer vergelijkbaar met dat Nederlanders kaaskoppen worden genoemd, een naam die niet door Hollanders zelf gekozen is, maar aan ze is gegeven. Dat kwam doordat Nederland van meet af aan bekendstond om kaas. In de middeleeuwen werd er in Nederland vaak gevast, maar de katholieke kerk zei in 1491 dat je tijdens het vasten wel kaas mocht eten. Daardoor werd kaas erg populair. En niet enkel in Nederland. In andere landen hadden ze ook kazen, maar de Nederlandse waren aan de buitenkant hard. Daardoor kon je ze lang bewaren en over de hele de wereld vervoeren. 

  In ons buurland Duitsland is de bekendste Nederlandse niet de koningin, maar Frau Antje: een verzonnen meisje in Volendams kostuum dat reclame maakt voor kaas. Zij probeert in Duitsland van kaas eten net zoʼn gewoonte te maken als in Nederland: Frische Käse aus Holland! 

Written by Ted

24 september 2020 bij 07:38

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: