tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Als de media het niet tonen, bestaat het dan wel?

leave a comment »

Foto door Josh Sorenson op Pexels.com

Men verbaast zich dat mensen in het land zich niet aan coronamaatregelen houden. Er zijn zelfs mensen die geloven er niks van dat Covid-19 slachtoffers eist. Ik begrijp wel – deels – hoe dat komt.

Wij zijn gewend om in de media het wereldleed te zien. Als er in Azië een overstroming of brand is, staan de camera’s er met hun neus bovenop. Is er honger in Afrika, dan haasten de media zich om huilende kindjes in beeld te brengen. We krijgen als publiek verre rampspoed in geuren en kleuren te zien en bedrijven verdringen zich om reclame rond programma’s vol ellende te mogen laten zien.

Maar als het leed dichtbij is, om de hoek, krijgen we niets te zien. Ja, ze tonen een ziekenhuis waarbinnen een coronaslachtoffer schijnt te liggen of een tent ergens op een parkeerterrein waar tests worden afgenomen, of men somt op hoeveel slachtoffers er zijn, maar die slachtoffers blijven buiten beeld. Je ziet zo nu en dan wel een ziekenhuisbed met iemand wiens gezicht onherkenbaar is gemaakt, maar dat kan eigenlijk ook wel iemand met een gebroken been zijn. De gevolgen worden niet inzichtelijk gemaakt. Er zijn alleen doktoren, verpleegkundigen en deskundigen die uitleggen hoe erg het is, maar nergens zien we wat het werkelijk betekent om te vechten voor je leven. Anders dan anders is geen enkele dode aan ons getoond en als we iemand voorgeschoteld krijgen die zelf met Corona te maken heeft gehad, is het iemand die het in redelijk tot goede gezondheid kan navertellen.

Tja, als je gewend bent om leed in geuren en kleuren te zien en ineens krijg je niets te zien, dan snap ik wel dat mensen denken: het valt wel mee, het is misschien wel helemaal niet waar.

Als je wilt dat mensen doordrongen raken van de ernst van Corona, zul je die ernst moeten laten zien op de manier die mensen gewend zijn: vol in beeld. Laat maar zien hoe dichtbij het gevaar is, in plaats van het weg te duwen achter het mistgordijn van privacy.

Written by Ted

25 september 2020 bij 08:36

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: