tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Shortlist met slechts één vrouw

with one comment

Foto door Polina Zimmerman op Pexels.com

Mannen, met name heteroseksuele, hebben een aperte voorkeur voor wat andere mannen doen. Ze zijn homosociaal. Je ziet het in de sport, in het bedrijfsleven – overal. Mannen kijken het liefst naar films met (hetero)mannen in de hoofdrol. Mannen luisteren ook het liefst naar zingende mannen. Geloof je het niet? Kijk maar eens naar de samenstelling van de jaarlijkse Top 2000. Ieder jaar opnieuw moet je de vrouwelijke artiesten met een lantaarntje zoeken en dat er überhaupt vrouwelijke artiesten in staan, komt doordat ze in de Top 2000 worden gekozen door vrouwen en homomannen, die veel heterosocialer in het leven staan.

Dat verklaart, in ieder geval deels, waarom literaire jury’s relatief vaak mannelijke auteurs kiezen voor hun shortlist, zoals ook nu weer gebeurde met de Boekenbon Literatuurprijs. Mannelijke juryleden (de heteroseksuele homosociale) zijn geneigd om mannelijke (heteroseksuele) auteurs te kiezen. Je ziet dat verschijnsel al heel vroeg in het leven: jongens lezen het liefst boeken met een stoere jongen in de hoofdrol en wijzen boeken met een meisje in de hoofdrol vrij snel af, meisjes lezen boeken met zowel jongens als meisjes in de hoofdrol.

Wil je vrouwelijke auteurs evenveel kans geven als mannelijke, dan zul je dus goed moeten kijken naar de samenstelling van zo’n jury. Met vrouwen en homoseksuele mannen erin is de samenstelling het eerlijkst.

Sorry voor het stereotyperende karakter van dit stukje. Ja, dat dan weer wel. 🙂

Written by Ted

1 oktober 2020 bij 05:46

Geplaatst in Diversen

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dat is iets waar ik me al langer aan stoor: dat sommige boeken geen kans krijgen omdat de auteur niet bij het (juiste) literaire clubje hoort. Özkan Akyol noemde het ook al in zijn essay Generaal zonder Leger, dat afgelopen Boekenweek verscheen.

    booksometea

    1 oktober 2020 at 11:57


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: