tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Woorden temmen 2

leave a comment »

Woorden temmen heette het eerste boek en kwam van Kila van der Starre en Babette Zijlstra. Nu is een tweede deel onder dezelfde titel verschenen, onder redactie van de eerste en eindredactie van Sofie Mulders, bij Grange Fontaine. Het komt over als een ode aan het onbegrepen laten van wat niet te begrijpen is, en dat is goed. Beide samenstellers en auteurs, Charlotte Van den Broeck en Jeroen Dera kozen hun lievelingsgedichten voor dit boek, zetten daar hun privé-gedachten bij, en verklaren wel, maar ontrafelen niets. Ze vragen aan de lezer niet om uit te leggen waar een gedicht over gaat, maar geven wel doe- en denkopdrachten.

Het initiatief is weer geweldig, maar ik heb toch wat meer moeite met deze bundel dan met de eerste. De persoonlijke voorkeur van de auteurs is aan de monotone (deprimerende) kant en dat schuurt wel een beetje in een bundel die bedoeld is voor jongeren en volwassenen vanaf 14 jaar. In veel van de gedichten is sprake van een vorm van verval en daar zit je als ontluikend jong mens niet per se op te wachten. Bovendien suggereren de samenstellers dat ze begrijpen waar de gedichten over gaan – in weerwil van wat ik in de eerste alinea schreef over de ode aan het onbegrepen laten – en wekken zo bij de (jeugdige) lezer in zekere zin het verlangen om óók te snappen waar een gedicht over gaat, en daartoe ontbreekt bij veel jongeren eenvoudigweg de levenservaring. Daardoor ontstaat een kloof tussen de auteur en de (minder geoefende) lezer en dat bevestigt dan weer het vooroordeel dat poëzie moeilijkdoenerij is.

In mijn ogen is deze bundel aan te raden voor volwassenen en ook voor volwassenen die jongeren begeleiden. Docenten kunnen uit de bundel zeker incidentele gedichten putten om voor te leggen aan scholieren.

Written by Ted

5 oktober 2020 bij 07:33

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: