tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

‘Van mij’ in De Krakeling!

with 2 comments

Er is een ingelaste voorstelling van Van mij door Theater Gnaffel, een voorstelling die is opgebouwd uit versjes en gedichten van mij. Die vindt plaats op donderdag 15 oktober in Theater Krakeling in Amsterdam (let op, het theater is verhuisd naar Cultuurpark Westergas; kijk op de website van het theater). Lees hier wat ik eerder over de voorstelling schreef:

‘Gisteren ben ik wezen kijken naar Van mij, de voorstelling die Rob Vriens maakte voor Theater Gnaffel met Mirjam StolwijkElout Hol (ook verantwoordelijk voor de prachtige poppen en objecten) en de zestienjarige Sam Galgenbeld (die op het affiche staat; zie foto). Een bijzondere voorstelling omdat de tekst volledig bestaat uit gedichten die ontleend zijn aan mijn verzamelbundels Hou van mij (10+) en Het rijmt (10-). Geen verbindingsteksten dus. Het was dan ook een feest der herkenning, maar ook een feest van verrassingen. Het stuk begint met de zin Er was het niets dat zich niet noemde. Mooie zin, dacht ik, maar heb ík dat geschreven? Ja, maar wel al heel lang geleden, in 1990 ongeveer. Toen ik thuiskwam zocht ik het gedicht nog eens op, want ik heb het in de loop der jaren nóóit voorgelezen op enig podium: 

Er was het niets dat zich niet noemde,
een leeg en donker huis waar nog geen
muur om stond, dat zocht naar dingen 
om te doen en zuchtte van verveling. (…)

Tjonge, zo schreef ik tóén en zo schrijf ik nu niet meer. Mijn manier van schrijven is in de loop der jaren behoorlijk veranderd, en dat stemt tevreden – om wat wás – en weemoedig – om wat niet meer terugkomt.

Is dat nu een gedicht dat geschikt is voor kinderen vanaf 4? Want voor die leeftijd – 4+ – is de voorstelling bedoeld. Ja, het kan. Niet omdat kleuters de tekst zullen begrijpen, maar omdat de woorden onderdeel uitmaken van het “wonder” dat poëzie heet, en waarbij woorden niet per se begrepen hoeven te worden om als poëzie te worden herkend. De voorstelling zit vol met teksten die wonderlijk overkomen, en die door de speelsheid van wat er op het podium gebeurt voor de een begrijpelijk zullen zijn en voor de ander ongrijpbaar. Dat geeft niet, want de voorstelling is caleidoscopisch opgebouwd, dus je huppelt van het ene stukje naar het andere.

Wie de flyer leest – met veel achterliggende gedachtes – zal al gauw tot de ontdekking komen dat tijdens het repeteren ballast uit de voorstelling is verwijderd, waardoor een zekere kaalheid is overgebleven die geen rode draad behoeft en dus ook geen spanningsboog. Elk stukje is, zoals ieder gedicht, een klein avontuurtje dat op zichzelf staat in het grotere geheel van een bundel of, in dit geval, een voorstelling. (Het maakt duidelijk dat je gewoon een voorstelling kunt maken van alleen maar gedichten! Wie had dat gedacht?)

De eerste recensie is al binnen en die is enthousiast. Henri Drost schreef voor de Theaterkrant onder meer: ‘Van mij sluit zo perfect aan op de belevingswereld van de allerkleinsten, voor wie een verzameling korte scènes veel begrijpelijker is dan een uur durend verhaal. Aan het eind volgt een vermakelijk alfabetlesje, maar centraal staat ook dan het spelen met taal. De poëzie van Van Lieshout blijkt bovendien bij uitstek geschikt om abstracte begrippen tastbaar te maken, erop te kauwen en vooral vrolijk mee te spelen. Zo ontpopt de voorstelling zich ook als een ode aan Van Lieshout, de poëzie en de verwondering.’
Wauw! Lees de hele bespreking hier.

Gaan kijken? Zou ik zeker doen. Kijk hier voor de speellijst.’

Written by Ted

9 oktober 2020 bij 14:32

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Wij willen alle 4 erheen.
    Kan helaas onze klas niet meenemen.

    b3atrijs

    9 oktober 2020 at 19:04


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: