tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Wel of geen griepprik?

with 7 comments

Foto door Karolina Grabowska op Pexels.com

Sinds mijn zestigste krijg ik elk jaar een brief voor het gratis halen van de griepprik. Die haal ik trouw, want als iets gratis is, wil ik het graag hebben. Ik krijg ook jaarlijks of tweejaarlijks het verzoek om mee te werken aan een gratis darmkankeronderzoek en daar doe ik gretig aan mee.

Nu volgde twee dagen voor ik mijn jaarlijkse griepprik zou gaan halen plotseling het bericht dat mensen tussen de zestig en zeventig gevraagd werd af te zien van de griepprik, omdat er een onverwacht grote toeloop was. Verdorie, dacht ik, mijn huisarts is elk jaar erg laat met het aanbieden van de griepprik, en daar lijk ik nu het slachtoffer van te worden, want alle zestigers om mij heen hebben die griepprik allang gehad.

Ik begon mijn geweten te onderzoeken. Moet ik, omdat ik relatief gezond ben, afzien van de griepprik? Moet ik mijn griepprik afstaan, hoewel ik altijd trouw op kom dagen, omdat er plotseling meer mensen zijn die uit angst voor Corona de griepprik willen hebben? Moet ik plaatsmaken voor andermans hysterie? Moet ik de pech dat mijn huisarts altijd zo laat is, waardoor anderen de voorraad al hebben uitgeput, moedig dragen als een onafwendbaar lot? Moet ik vrijwillig extra gezondheidsrisico lopen doordat de overheid de run op de griepprik niet heeft zien aankomen? Waarom zou ik als trouwe klant mijn griepprik af moeten staan aan iemand die voorheen een griepprik nergens voor nodig vond?

Uit de manier waarop ik het formuleer mag wel blijken dat ik mijn geweten totaal niet heb belast toen ik besloot om toch de griepprik te gaan halen. Ik ging ietwat schoorvoetend op pad, maar eenmaal bij de huisarts was alles als vanouds. Ik kreeg gewoon mijn griepprik en niemand zei dat ik met mijn gewetenloosheid een zielige bejaarde de dood in drijf. Ik beloof wel dat ik voortaan niet meer in de rij zal gaan staan voor een gratis uitstrijkje.

Written by Ted

31 oktober 2020 bij 07:30

Geplaatst in Diversen

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik geloof dat als je je aan de corona-maatregelen houdt (mondkapjes dragen, handen wassen, niemand in je huis binnen laten, afstand houden) dat de kans dan klein is dat je griep krijgt. Dus geen prik voor mij!

  Raya Schaduwjaagster

  31 oktober 2020 at 09:00

  • Nou ja, niemand in je huis binnenlaten is wel heel rigoureus. Maar wel hulde voor jou, Raya! Dankzij jou kan iemand die anders uit de boot gevallen was, toch een griepprik krijgen.

   Ted

   31 oktober 2020 at 09:53

 2. Mooi beschreven gedachtegang. Zelf kwam ik tot de conclusie om wederom de gratis grieppik af te staan aan anderen. In de voorgaande jaren heb ik hem niet gehaald. Dit jaar heb ik er even over nagedacht. Maar ik ben ook bang, dat het uitdelen van die prik er voor kan zorgen dat corona wordt overgedragen. Voor mij hoeft er maar 1 met corona te zijn. Die blaast zijn/haar adem tegen het mondkapje van de prikker en net als ik wordt geprikt blaast de prikker het tegen mijn nietmedische mondkapje dat niet goed werkt. Had dus lang genoeg getwijfeld tot ik het afziebericht op Teletekst zag.

  Ximaar

  31 oktober 2020 at 09:41

  • Zo komt er toch iets goeds voort uit een nare situatie, Ximaar!

   Ted

   31 oktober 2020 at 09:55

 3. je huisarts heeft al veel langer geleden de griepinjekties besteld, dus hij of zij heeft dezelfde hoeveelheid kunnen bestellen en gekregen als het jaar ervoor. Dat heeft niet te maken met het moment van prikken en ook niet van de voorraad. Dat er mogelijk een tekort ontstaat komt meer omdat er eerder een oproep was aan iedereen die in aanmerking komt voor de griepinjektie om ‘m daadwerkelijk te laten prikken om de druk op de gezondheidszorg die door de griep veroorzaakt wordt in toom te houden. Toen bleek dat dat werkte kwam opeens de oproep de prikken te reserveren voor de kwetsbare groepen. Ik heb vandaag de hele dag staan prikken en wij hadden (gelukkig) genoeg.

  oehoeboeroe

  31 oktober 2020 at 17:59

  • Die oproep kwam nadat ik de jaarlijkse griepbrief had gekregen; de meeste andere zestigers in mijn omgeving hebben die oproepbrief veel eerder gekregen en hun griepprik gewoon gehaald zonder “gewetensnood”, omdat de oproep van de overheid er nog niet was.

   Ted

   31 oktober 2020 at 18:46

   • ik begrijp je gewetensnood. Wij hebben vandaag dus geprikt en bij mijn eigen huisarts zou ik geloof ik maandag terecht kunnen. Maar ja, als medewerkster in een huisartsenpraktijk heb ik ‘m al een paar weken geleden gehad op m’n werk. Overigens waren er bij ons ook wel mensen die (nadat ze de prik al gekregen hadden) vroegen of ze er nu niet één namen die misschien voor een ander bestemd was. Maar ja, eruit halen kan niet! Overigens lijkt het wel of er steeds vroeger gevaccineerd wordt. Vroeger deden we het altijd de hele maand november (konden mensen zonder afspraak langskomen). Nu prikken we meestal op een middag ergens in oktober. Dit jaar om het coronaproof te kunnen doen verspreid over een hele dag en niet op onze eigen locatie.

    oehoeboeroe

    31 oktober 2020 at 21:48


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: