tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Mrs. America

leave a comment »

Wie kan kijken naar HBO-series op Ziggo boft. Er is een fantastische serie te zien die (deels) op feiten is gebaseerd: Mrs. America.

Cate Blanchett speelt de hoofdrol: Phyllis Schlafly, een conservatieve activiste die in de zeventiger jaren vocht tégen het recht van vrouwen op gelijke behandeling. Zo iemand als hoofdpersoon nemen is hachelijk, want je bent geneigd haar belachelijk te maken vanwege haar bespottelijke standpunten, maar de serie doet dat niet. Wel de vrouwen om haar heen: kibbelende tutjes en trutjes die er achterlijke denkbeelden op nahouden. Schafly zelf is een ijzersterke vrouw die respect verdient door haar volharding en professionele aanpak.

Ook de andere kant wordt geportretteerd: de vrouwen die streden vóór gelijke rechten (ERA, het Equal Rights Amendment). Vrouwen die ik me nog herinner van vroeger komen in de serie langs als personage, zoals Gloria Steinem, Betty Friedan en Shirley Chisholm (vertolkt door Uzo Aduba, die we nog wel kennen van Orange is the new black).

Opmerkelijk is dat ook de feministen, zij het iets minder stereotype, voorgesteld worden als kissebissende vrouwen, wat ik eigenlijk schandalig vind, gezien de resultaten die het feminisme heeft geboekt, maar uiteindelijk ben ik juist gecharmeerd door deze aanpak, omdat het goed laat zien dat totaal verschillende vrouwen moesten zien te komen tot één standpunt in een wereld die werd geregeerd door mannen die vrouwen niet serieus namen.

De serie is een must voor huidige generaties. Steeds vaker kijken jonge vrouwen – mannen ook – naar verworvenheden die de vrouwenstrijd heeft opgeleverd als iets vanzelfsprekends. Dat kwam vrij schokkend tot uitdrukking toen onlangs de presentatoren van De Vooravond, Fidan Ekiz en Renze Klamer, het onvoorwaardelijke recht van vrouwen om te beschikken over hun eigen lichaam im Frage stelden in een vraaggesprek over zwangerschap en abortus.

Mrs. America laat zien hoe kort het nog maar geleden is dat vrouwen keihard moesten vechten voor rechten die – laten we wel wezen – nog stééds niet helemaal gelijk zijn, en hoe het conservatisme van destijds terug in onze maatschappij aan het sluipen is als een soort progressief rechts.

Het is een verademing om eens een serie te zien waarin vrouwen onvoorwaardelijk domineren, zonder dat ze de rol spelen van begeerlijke buit voor de een of andere vent.

De serie heeft slechts negen afleveringen en ik vind het heel erg dat er niet meer afleveringen zijn. Kijken!

Written by Ted

11 november 2020 bij 06:17

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: