tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Over kunst gesproken (23)

with 8 comments

De werkzaamheden voor mijn nieuwe boek hebben lang geduurd, maar zijn een paar weken geleden afgerond; het boek ligt nu bij de drukker en rolt weldra van de persen. Ter gelegenheid van mijn “pensioen” (ik word 65) mocht ik van uitgeverij Leopold een productioneel duur boek maken met een overdaad aan reproducties van kunstwerken: voor de verantwoording van de illustraties moesten maar liefst víér bladzijden worden ingeruimd! Het uitzoeken van al die gegevens had heel wat voeten in de aarde.

Het boek heet: Wat is kunst? Het gaat in op die vraag. Dat an sich is al lastig, want er zijn wel duizend antwoorden en geen ervan geeft een definitief antwoord. Dat laat wel zien hoe veelomvattend kunst is. Dat is dan ook precies wat het boek wil tonen: hoe belangrijk kunst is in ons leven. We zijn ons daar helaas zelden van bewust en behandelen kunst nogal eens als ondergeschoven kind; ik roep nog maar eens in herinnering hoe iedereen stond te roepen dat de kunstsector gered moest worden toen Corona uitbrak, terwijl men tegelijkertijd stond te juichen toen kunstvoorwerpen omvergetrokken werden, omdat ándere zaken nu eenmaal belangrijker gevonden worden.

Dat kunst een levensbehoefte is, probeert Wat is kunst? duidelijk te maken. Ik hoop dat ik erin geslaagd ben om met het boek een ode te brengen aan kunst en cultuur, en de lezer ervan te overtuigen dat kunst zélf iets is om voor te vechten, in plaats van kunst te grabbel te gooien in de strijd tegen onrecht.

Written by Ted

12 november 2020 bij 06:52

Geplaatst in Diversen

8 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hallo Ted – volgens mij doe je jezelf te kort – je pensioen leeftijd zal hoger liggen….toch? Bij mij ging het in met 66 jr en 4 mnd – dus blijf je jong voelen aub.

  Wout

  12 november 2020 at 09:41

  • Gevoelsmatig ga je op je 65ste met pensioen. Dat ik pas over ongeveer 2,5 jaar AOW krijg, verandert daar niet zo veel aan.

   Ted

   12 november 2020 at 09:47

   • Ik wilde je opbeuren – maar jij je zin hoor – haha!

    Wout

    12 november 2020 at 09:57

    • Ik vind pensioen juist fijn, Wout! Er zijn er zo veel die de 65 niet halen!

     Ted

     12 november 2020 at 10:36


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: