tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Kamp Van Koningsbrugge

leave a comment »

Een van de merkwaardigste tv-programma’s van het moment is Kamp Van Koningsbrugge, waarin een aantal mensen ter vermaak wordt afgebeuld en opgeleid tot kanonnenvlees. Ik wilde al na één aflevering afhaken, maar een paar zaken biologeerden:

1 – Het programma is genoemd naar een onbestemde figuur die niets met het programma te maken heeft. Hij is geen deelnemer, hij is geen leidinggevende of spelleider; hij staat erbij en kijkt ernaar met zijn armen over elkaar, tenminste, als hij niet op dat moment ergens een dutje aan het doen is, want opvallend vaak is hij afwezig. Hij heet Jeroen van Koningsbrugge en hij praat zo nu en dan met en over de kandidaten, maar niet met enig psychologisch inzicht; zijn functie is volstrekt onduidelijk.

2 – De baas van het stel is een kale meneer met een lichaam dat qua ontwikkeling eerder uit de sportschool lijkt te komen dan uit het leger. Hij wekt de indruk dat hij acteert en het is leuk om gedurende de afleveringen te ontdekken of hij nou echt iemand uit het leger is, of iemand die is ingehuurd om leidinggevende te spelen. Hij wordt steeds bijgestaan door mensen aan wie je kunt zien dat ze in ieder geval wél ervaring hebben. De situatie doet me een beetje denken aan de Pieten van Sinterklaas: je hebt Pieten die een rol hebben en je hebt Pieten die nooit iets zeggen, maar er onopvallend voor zorgen dat het paard niet op hol slaat.

3 – Er is één kandidaat die almaar niet voorgesteld wordt (zie foto). Het is de enige kandidaat van kleur en ook na aflevering 3 weten we nog steeds niet wie hij is en wat hem ertoe bewoog om mee te doen. We weten inmiddels wel dat hij Jonathan heet, want dat staat op zijn mouw. Het is wel spannend om te zien of we te weten komen waarom hij vooralsnog voor spek en bonen meedoet. Misschien verdwijnt hij gaandeweg geruisloos uit het programma of heeft hij zelf aangegeven dat hij niet aan het woord wil komen.

Written by Ted

15 november 2020 bij 07:01

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: