tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Hygiëne

with 5 comments

Ik wilde een ons gerookte heilbot hebben en ging daarvoor naar de visboer. Die stond een haring schoon te maken toen ik mijn bestelling doorgaf. Hij veegde zijn hand aan zijn schort af en pakte met een vork een paar plakjes heilbotfilet. Omdat het net te weinig was, pakte hij er nog een plakje bij, maar deed dat met zijn vingers.

‘Doet u dat nou met uw blote hand?’ zei ik. ‘Bij gewone vis vind ik dat niet zo’n punt, want die kun je wassen en verhitten, maar gerookte heilbot niet. Zeker niet in deze tijd.’

De visboer zei schouderophalend: ‘Ik ben hier in de straat degene die het vaakst zijn handen wast.’

Ik zei niet dat ik net gezien had dat hij zijn handen na het schoonmaken van haring niet gewassen had, maar gaf wel aan dat ik het plakje dat hij met zijn hand aangeraakt had niet hoefde. Hij vond het duidelijk onzin en zei: ‘Ik heb het hier ook met mijn blote handen neergelegd, hoor.’

Ik moest vervolgens langs de apotheek om een recept op te halen. Je mag maar met één klant tegelijk in de winkel, maar ik hoefde buiten niet lang te wachten. De mevrouw achter de plastic schermen op de balie haalde de medicijnen uit het depot en kwam vanachter het scherm vandaan om ze aan mij te geven. Ik dacht: als je dat zo doet, waarom zet je dan schermen neer? Ik zag dat ze in een reflex aan haar vinger likte om de bestelling te controleren en zei haastig: ‘Ik zie dat u aan uw vinger likt. Ik heb liever niet dat u de doosjes nu nog aanraakt.’

Waarmee ik maar wil zeggen: veel van de voorzorgsmaatregelen zijn voor de schijn. Ik ben ervan overtuigd dat zonder die maatregelen meer mensen besmet zouden zijn, maar als je je niet bewust bent van je onhygiënische gewoontes, neem je toch risico’s die eigenlijk niet hoeven.

Written by Ted

21 november 2020 bij 06:05

Geplaatst in Diversen

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Als je groente of fruit afweegt bij AH zijn er geen papieren zakjes om dit in te doen, alleen zakken van plastic. Je moet eerst je vinger natmaken voordat je zo’n zak open krijgt. Je gebruikt dan wel je eigen spuug, maar je hebt vantevoren van alles aangeraakt. En daarna raak je weer van alles aan.
  Mondkapje naar beneden, vinger in je mond, mondkapje weer op… tja.

  Mieke van Hooft

  21 november 2020 at 09:42

  • Je kunt de plastic zakjes ook open krijgen door de twee hengsels met een ruk naar buiten te trekken. Daardoor wordt het vacuüm opgeheven en kun je het zakje makkelijk opendoen.

   Ted

   21 november 2020 at 11:09

 2. Misschien de plastic tasjes laten voor wat ze zijn en de artikelen los in de boodschappentas? Of zelf een herbruikbaar zakje meenemen. Win-win.

  Hermien - KouweKleren

  22 november 2020 at 09:32

  • Een kilo sperziebonen los is lastig afwegen en je zoekt je bij thuiskomst een ongeluk in je tas. Het nadeel van gebruikte zakjes is dat ze snel zwak worden en dan liggen je 300 sperziebonen op de vloer in de supermarkt. Veel mensen pakken dan niet alleen een nieuw zakje, maar ook nieuwe sperziebonen.

   Ted

   22 november 2020 at 11:45


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: