tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Vrijstelling voor kerken

with 5 comments

Foto door Anna Shvets op Pexels.com

Artikel 1 van de Grondwet luidt: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.’

Er is altijd al wel gedacht dat dit Artikel zélf discrimineert, omdat het sommige vormen van discriminatie benoemt en andere welbewust niet. Bovendien discrimineert het Artikel omdat het recht om te zijn wat je bent níét prevaleert boven het recht om te geloven wat je wilt, wat wel zo zou moeten zijn, omdat je wel kunt veranderen van geloof, maar niet van wezen. In realiteit is het echter andersom: het recht op godsdienstvrijheid is verreweg het belangrijkst. Mensen die anderen omwille van hun zijn willen discrimineren omdat ze geloven dat het mag, krijgen daartoe alle ruimte.

Bewijs nodig? In de Coronatijd wordt een uitzondering gemaakt voor gelovigen. Iedereen moet een mondkapje dragen in publieke ruimtes, behalve gelovigen in kerken. Zij mogen zelf beslissen of ze een mondkapje dragen. Dat is ongelijke behandeling, dus discriminatie.

Ja maar, hoor ik menigeen zeggen, anderen worden niet per se benadeeld als gelovigen in de kerk geen mondkapje dragen. Natuurlijk wel als iemand in de kerk besmet raakt en vervolgens een andere (on)gelovige besmet. De overheid biedt kerkgangers extra ruimte om anderen te besmetten en doet dat in strijd met Artikel 1 van de Grondwet.

Het is tijd dat de Grondwet wordt aangepast. Het recht om te zijn wat je bent moet leidend worden en het recht om te geloven secundair. En verder moet het recht op de vrijheid van godsdienst en bijzonder onderwijs op de schop. Tegenover het recht om te geloven wat je wilt, dient ook het recht te staan om gevrijwaard te blijven van de uitingen die de vrijheid van godsdienst met zich meebrengt. Dat recht bestaat nu niet.

Written by Ted

22 november 2020 bij 07:42

Geplaatst in Diversen

5 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hoi Ted,
  je hebt een goed punt als het om besmettingsgevaar gaat, maar het invoeren van een recht om gevrijwaard te blijven van andermans godsdienstuitingen lijkt mij niet wenselijk. Sinterklaas is – uiteindelijk – ook een godsdienstuiting, net als kerstmis en Pasen. Klokgelui verbieden en alle torens van de kerken halen? Daar wordt Nederland een stuk saaier door. Wel zou er eens een commissie moeten kijken naar de talloze privileges die de gereformeerde kerken in Nederland genieten. Ze mogen niet gokken, maar strijken wel een flink deel van de loterijgelden op. Ze krijgen jaarlijks per lidmaat een bedrag van de staat. Bij elke kerkscheuring – gebeurt bijna jaarlijks – komt er zonder mankeren een bouwvergunning + subsidie voor een nieuw kerkgebouw. Dominees mogen racistische wartaal uitslaan zonder dat daar ooit een officier van justitie actie tegen onderneemt. Maar één ding moet je ze te na geven: ze lezen veel.

  Peter Smit

  22 november 2020 at 09:23

  • Het gaat om gevrijwaard te blijven van uitingen die de rechten van ongelovigen inperken. Daar horen Sinterklaas en klokgelui niet bij, omdat het daarbij hooguit gaat om last die je als buren van elkaar dient te verdragen.

   Ted

   23 november 2020 at 04:41

 2. Dan maar vóór het zingen de kerk uit ……..

  Wout

  22 november 2020 at 10:12

 3. hear hear!!

  selmanoort

  22 november 2020 at 13:48

 4. Ik ben het geheel eens met vorige spreekster: HEAR HEAR!! Hoe kunnen we dat gaan realiseren?

  booxalivedotnl

  23 november 2020 at 02:44


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: