tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

65: officieel ben ik vanaf vandaag bejaard

with 12 comments

Als kind dacht ik dat ik vroeg dood zou gaan, omdat er altijd wel iets met me was: astma, bronchitus, allergie, eczeem, om de haverklap oorontstekingen en altijd kapotte knieën. Als ik huilend thuiskwam, maakte mijn moeder korte metten met mijn geklaag: ‘Een oog uit is erger.’ Ja, dacht ik dan, dat is ook wel weer waar, en dan ging ik dapper verder.

Ik werd eerst tekenaar, vervolgens schrijver, en plotseling was ik veelbelovend. Ik dacht: ik zal flink en vlot door moeten werken, want anders ga ik dood en heb ik wel veel beloofd, maar ben ik de belofte niet nagekomen. De nieuwe eeuw zal ik in ieder geval wel niet halen. De boeken die ik destijds per se wilde schrijven, heb ik vóór het jaar 2000 gepubliceerd.

Maar ik haalde de nieuwe eeuw wel. En op een bepaald moment was ik te oud om nog veelbelovend te zijn. Er bleken nog voldoende urgente boeken in mijn hoofd te zitten en er kwamen ook nieuwe urgente ideeën bij, dus ik werkte gewoon door. Ik maakte zelfs het moment mee waarop ik sommige andere mensen zag denken: het is wel mooi geweest; we hebben onderhand wel genoeg van Van Lieshout gezien. Eerder dit jaar verscheen een recensie waarin stond – geparafraseerd: verdorie, alwéér een origineel boek van Ted van Lieshout!

Tijd om te stoppen, dacht ik. Dat valt mooi samen met het feit dat ik 65 word. Vandaag, om precies te zijn. Ik ben vanaf vandaag officieel bejaard. Ik mag met pensioen, al moet ik nog bijna twee jaar wachten voor ik AOW krijg. Maar ik heb het wel gehááld: de staat van bejaard zijn. Vanwege Corona “mocht” ik al even proeven hoe het is om het rustiger aan te doen, want alle lezingen vielen weg, de uitgeverijen werden traag door het onwennig thuiswerken, dus ik werd min of meer gedwongen tot stroperigheid. Dat kón ook, want ik heb de afgelopen jaren gespaard, waardoor ik niet onmiddellijk in financiële problemen ben gekomen. En het beviel eigenlijk ook wel, een tandje minder.

Maar met pensioen ga ik toch maar niet. Ik blijk namelijk géén hobby’s te hebben. Alle tijd die ik heb, steek ik op de een of andere manier in het maken van boeken.

Anderhalf jaar geleden zei ik tegen uitgeverij Leopold: ‘Ik wil ter gelegenheid van mijn “jubileum” een groot boek maken over mijn beeldend werk. Het moet wel een beetje dik worden, is dat erg?’ De uitgeverij vond het prima, dus ik ging aan de slag. Maar uit het concept voor het boek verdwenen steeds meer eigen werken, ervoor in de plaats kwamen steeds meer werken van anderen, en binnen no time was ik bezig aan een boek over kunst(geschiedenis): Wat is kunst?. Het onderwerp dat mij zo na aan het hart ligt. Ik hoop dat het boek gezien wordt als een ode aan kunst en liefst zo veel mogelijk mensen ervan overtuigt dat kunst een levensbehoefte is. En het leverde al een schitterend verjaardagscadeau op: de tweede druk van het boek is in de maak!

Maar vanaf nu wordt het wel minder, dat beloof ik, indachtig het motto alwéér-een-origineel-boek-van-Van-Lieshout!. Ik stop niet met schrijven, want ik krijg er juist extra tijd voor. Maar ik ga wel trager werken. Vaker wandelen en fietsen, misschien dat ik toch een hobby ga zoeken. Ik hunker wel een beetje naar kleien of keramieken – zoals ik ooit begonnen ben op de lagere school. Bij handenarbeid moesten we regelmatig beeldjes maken en de beeldjes die door de meester het best werden gevonden, bleven bewaard en werden gebakken in een klein oventje. Dat waren vaak míjn beeldjes, hetgeen nogal eens leidde tot scheve ogen bij klasgenoten, want hún beeldjes gingen terug in de kleiton. Van die beeldjes is er niet één bewaard gebleven. Allemaal kapotgemaakt door jaloerse medescholieren – alwéér-die-Van-Lieshout! – en door de tijd. – Misschien moet ik dat weer oppikken.

Ik ben nog niet klaar, maar het is wel veelbelovend.

Written by Ted

21 december 2020 bij 06:04

Geplaatst in Diversen

12 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Van harte, Ted. Zelf schrijf ik ook nog steeds maar daarnaast heb ik mezelf de ruimte gegeven om te ontdekken wat er nog meer is in het leven. Ik moet zeggen dat het verrassend en verrijkend is, ook omdat er nu heel andere mensen op mijn pad komen.
  Fijne verjaardag!

  Mieke van Hooft

  21 december 2020 at 08:45

 2. Ik strompel stijf en ietwat vaag
  door mijn bejaardheid heen
  soms zie ik nog wat vliegen ook
  een schaapje in het veen

  Ik ben nochtans niet afgedaan
  en draag ook heus wat bij
  aan boekenpracht en wereldbeeld
  kortom de maatschappij

  Maar toch zet ik mij veilig weg
  wat aan de rand, kijk hier
  en kruimel wat met klei en pen
  gewoon voor mijn plezier

  Het leven, leven is heus mooi
  al ben ik diep bejaard
  traag zal ik mij nu slepen gaan
  ik heb mijn klus geklaard

  De wereld draait haar rondjes wel
  als molen van de tijd
  maar ik eet taart en voel mij nu
  door ouderdom bevrijd

  Van harte en een zeer mooie oude dag

  Co

  21 december 2020 at 10:11

 3. Beste Ted,
  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag.
  Een tweede druk in de maak van je boek: Wat is kunst? Geweldig!

  Trager gaan werken, vaker gaan wandelen, fietsen, kleien en keramieken oppakken, allemaal goed voor een mens, dus ik zeg: absoluut doen.

  Genoeg krijgen van Ted van Lieshout zijn mooie boeken..? Nooit!

  Hartelijke groeten van,
  Marian I. Thie

  Marian I. Thie

  21 december 2020 at 22:28

 4. op de valreep gefeliciteerd met je verjaardag. Ik hoop echt dat je niet helemaal op je lauweren gaat rusten. Ik geniet zo van je boeken. Heb ‘wat is kunst’ dit weekend nog kado gedaan aan een vriendin!

  oehoeboeroe

  21 december 2020 at 23:06

 5. Goedemorgen Ted,

  Ik vind ’t de laatste weken nogal stil.

  Hartelijke groet,

  Beatrijs

  b3atrijs

  5 januari 2021 at 07:40

 6. gelukkig, je bent er nog 🙂

  oehoeboeroe

  5 januari 2021 at 22:04


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: