tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De kwestie Benali: het zwijgen opleggen hoort niet bij vrede

leave a comment »

De kwestie van Benali die zich terug heeft moeten trekken omdat hij zich ooit in een privé-gesprek, al of niet serieus, negatief heeft uitgelaten over joodse mensen, laat zien hoe precair het is om vrijuit te spreken. Er zijn spionnen onder ons, ook in vredestijd, die maar al te graag bereid zijn om publiek te maken wat in beslotenheid is gezegd. De persoon die tien jaar geleden klikte over Benali heeft daar nu spijt van, omdat het zijn bedoeling niet was dat zijn indiscrete ontboezeming zo veel jaar na dato Benali in de staart zou bijten. Maar dat het zo werkt, wist deze journalist natuurlijk wel. Iemand (anders) heeft in het verleden van Benali zitten wroeten om iets te vinden dat ervoor kon zorgen dat Benali van de 4-en-5-meilezing afgehaald werd, en wie een stok vindt om een hond te slaan, vindt hem meestal wel. Wie deze wroeter was, is bij mijn weten vooralsnog geheim; hopelijk komen we dat nog te weten.

Ik vind dat iedereen de lezing zou moeten kunnen geven, ongeacht zijn of haar verleden, omdat het belangrijk is om vanuit verschillende perspectieven te kijken, en dus ook vanuit een perspectief dat nabestaanden niet welgevallig is. Ik heb nu zelfs gehoord dat de voorzitter van het comité zou moeten aftreden omdat een publieke figuur daarop heeft aangedrongen. Ik vind dat gratuit, omdat oproepen tot zoiets geen consequenties heeft voor degene die de knuppel in het hoenderhok gooit. 

Het is goed dat de lezing van Benali gepubliceerd wordt, zodat we er toch kennis van kunnen nemen. Het is slecht dat derden een onwelgevallige spreker het spreken onmogelijk kunnen maken. Het hoort juist bij de vrijheid dat men elkaar het spreken mogelijk maakt. In strijd daarmee handelen maakt vrede ondenkbaar. 

Written by Ted

22 januari 2021 bij 12:35

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: