tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Het Rijksmuseum en de slavernij

leave a comment »

Morgen is er een interessante documentaire op NPO 2 van Ida Does die Nieuw licht – Het Rijksmuseum en de slavernij heet. Alles met het Rijks heeft sowieso mijn belangstelling en alles dat met het slavernijverleden te maken heeft ook, omdat hoe wij daarover denken biologerend is. Zo staat in een begeleidend artikel in de VPRO Gids een interview met een van de conservatoren van de tentoonstelling over slavernij in het Rijks en daarin zegt Stephanie Archangel over een smid: ‘Misschien heb je als witte Nederlander het idee dat jouw voorouders geen rol speelden in het slavernijverleden, omdat ze er geen rijkdommen aan overgehouden hebben. Maar zo’n ijzersmid die spijkers maakte was ook onderdeel van het slavernijsysteem.’

Ik vind dat een interessante gedachtegang: in hoeverre zijn individuele mensen zonder beslissingsbevoegdheid medeverantwoordelijk voor een situatie waarin ze beland zijn? Archangel zegt niet dat die smid medeverantwoordelijk is, maar wat ze wel impliceert, is dat iedereen die bijdraagt aan een systeem niet zo maar vrijuit kan gaan. Dat is prima, want dat slaat ook op ons en de manier waarop latere generaties zullen oordelen over hoe wíj omgingen met de huidige samenleving en de slavernij die daarin nog steeds bestaat.

Het meest frappante van oordelen over het slavernijverleden is dat iedereen zorgvuldig een belangrijke partij buiten schot houdt: religie. We vergeten bij het denken over dat verleden vrijwel altijd de immense invloed die het geloof had op de samenleving. In ons geval: de Bijbel. In het Oude Testament staat dat je goed moet zorgen voor je slaven en dat je geen slaven mag houden uit je eigen volk. Als je leeft in een maatschappij waarin het nauwgezet volgen van de bijbelvoorschriften het hoogste goed is, hoe kun je dan een gelovige medeverantwoordelijk houden voor de slavernij, maar het Geloof waarnaar hij handelt niet?

Written by Ted

14 februari 2021 bij 07:07

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: