tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Privileges

leave a comment »

Ik ben het bijna altijd eens met Tommy Wieringa in zijn column in de NRC, maar deze keer (27 maart) niet. Hij etaleert zijn eigen ‘woke’ mening door die van zijn vader ten tonele te voeren als van een verongelijkte witte man en zegt in zijn algemeenheid: ‘De bezorgdheid van de witte man gaat niet over de achterstelling en ongelijkheid van anderen, maar over de privileges die hij zelf vreest te verliezen.’

Ik voel daar innerlijk verzet tegen. Het is het calvinisme van de vijftiger jaren, de burgerlijke moraal van zuinigheid en matigheid. Zuurpruimerij als de maat der dingen en algehele schraalheid als de oplossing tegen jaloezie. Voor wie tevreden is met wat hij heeft, is armoe een luxe; wie zuur en wrang in ’t leven staat, proeft in schoonmaakazijn de schone smaak van wijn.

Het is, volgens mij, een vergissing om te denken dat rechten die mensen hebben in feite privileges zijn. Dat als mensen meer rechten hebben dan anderen, die rechten afgeroomd moeten worden, in plaats van dat ze dienen te worden opgeschaald naar een hoger niveau voor allen.

Met andere woorden: het gaat niet om het afstaan van privileges om zo tot rechtvaardigheid te komen, maar om het verbeteren van de situatie van mensen die in achterstandsposities verkeren, omdat ze daar domweg recht op hebben.

Written by Ted

27 maart 2021 bij 12:40

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: