tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Privileges voor kerkgangers

leave a comment »

Van chronisch zieken, ouderen in verpleegtehuizen, gehandicapten en mensen met een al of niet wankele gezondheid wordt verwacht dat ze moedig en zonder privileges de restricties die Corona oplegt doorstaan. Er is één groep die daarvan is vrijgesteld. Gelovigen. Zij mogen naar de kerk met zijn driehonderden, daar zingen, desgewenst uit volle borst, en vervolgens andere mensen in supermarkt en in de klas blootstellen aan het gevaar van extra kans op besmetting. De vraag is waarom. Omdat er scheiding is tussen Kerk en Staat. Ik dacht altijd dat dat betekende dat de Kerk zich niet mag bemoeien met het landsbestuur, maar het is juist omgekeerd: de scheiding betekent dat de Staat zich niet mag bemoeien met de Kerk.

Het geloof wordt geacht mensen in staat te stellen om zich staande te houden in het leven door de steun die zij ondervinden in hun geloof, in hun vertrouwen dat God hen bijstaat. Dat zeggen ze ook zelf: God waakt over ons en zal zorgen dat wij zelf niet ziek worden.

Het is mooi dat gelovigen zeggen kracht en levensmoed te ontlenen aan het geloof in de Here, maar in de praktijk blijkt dat juist strenggelovigen beschikken over een wankel geestelijk leven. Want zonder kerkdienst blijken zij reddeloos verloren te zijn en onmachtig om het leven aan te kunnen. Ik hoorde een van hen zeggen: Voor ons is de kerk een geestelijke supermarkt. En daarmee bedoelde hij dat het geloof net zo’n eerste levensbehoefte is als voedsel. Zonder kerkconsumptie kunnen deze mensen niet leven.

Hoe is dat mogelijk? Bij alle mensen heeft God het Geweten ingebouwd. Dat minigodje zorgt ervoor dat wij in staat zijn om zelfstandig te oordelen over wat goed is en wat fout, en hoe juist en rechtvaardig te handelen. Bij sommige kerkgangers is dat geweten onvoldoende tot ontwikkeling gekomen. Zij doen een voortdurend dringend beroep op God om bijstand en (bege)leiding, als een jengelend kind dat het niet kan uitstaan dat moeder haar aandacht besteedt aan een ander kind dat zorg nodig heeft of aan een taak die volbracht moet worden. Deze gelovigen vinden dat hun voorrecht om naar de kerk te gaan van groter belang is dan het beschermen van de medemens. Zij zijn de werkelijke zwakken in onze samenleving en verdienen om die reden mededogen.

Written by Ted

1 april 2021 bij 07:53

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: