tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Het Lot

with 2 comments

De angst voor het Astra Zenecavaccin kan ik me goed voorstellen. Menigeen probeert te relativeren en vergelijkt de kans op dood na inenting met andere kansen om ergens aan dood te gaan. Het werd vergeleken met een beet door een hond en bliksemslag. Slechte voorbeelden, vind ik. Mensen gaan gevaarlijke situaties uit de weg en proberen actief blikseminslag en een beet door een hond te vermijden. Dat is nu net niet de bedoeling bij Astra Zeneca. Je zou er anders naar moeten kijken: de kans op sterven aan de vaccinatie is aanmerkelijk kleiner dan de kans om te sterven aan Corona.

Maar ik wil een ander punt maken. Een amusant punt. Nou ja, amusant is het niet, maar het zegt wel iets amusants over de menselijke geest. Onze omgang met kansen.

Wij dichten onszelf altijd kansen toe, maar hebben heel strikt in het vizier waaróp we kans willen lopen. Kopen we een lot in de loterij, dan denken wij dat we kans maken op de hoofdprijs, maar Het Lot heeft daarvan geen idee. Het Lot wéét niet dat je gokt op de hoofdprijs. Of als Het Lot daar wel enige notie van heeft, dan weet het niet welke hoofdprijs je voor ogen hebt.

Wij weten bij het kopen van een lot wel dat de kans om te winnen heel erg klein is, maar in onze geest is die kans 50%: óf je wint de prijs wel óf je wint de prijs niet. Maar door er een lot voor te kopen, denk je dat je je kans vergroot. In strikte zin is dat ook zo, want als je géén lot koopt, daalt de kans die je hebt op het winnen van 50% naar 0%.

Maar wij kopen aan de lopende band kansen. Met elke sigaret die je koopt koop je een kans op de kankerloterij. Dat weten we heus wel, maar we hópen niet op de prijs in de kankerloterij. We geven ons geld wél bewust uit voor een lot in de lotto, maar níét bewust in de kankerloterij of de levercirroseloterij of de diabetesloterij. Anders gezegd: met het lot dat we in de lotto kopen is het doel om de prijs wél te winnen, met het lot dat we kopen in de kankerloterij hopen we de prijs níét te winnen. En dan hopen we dat Het Lot precies onthoudt welk lot verzilverd moet worden en welk niet.

Ik win nóóit wat, zeggen veel mensen. Maar dat is absoluut niet waar. Het Lot zorgt ervoor dat iedereen wel eens wint. Maar niet per se de prijs waar je je zinnen op hebt gezet.

Written by Ted

4 april 2021 bij 08:57

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jij bent een lot uit de loterij!

    Angar Veerkamp

    4 april 2021 at 10:55


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: