tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De kinderen van Ruinerwold

with 6 comments

Mooie documentairereeks, De kinderen van Ruinerwold, maar na de vier afleveringen had ik wel het idee dat er nogal in herhaling gevallen was, terwijl zo veel vragen volledig onbeantwoord bleven. Het zal ook niet het doel van de reeks zijn geweest om antwoorden te geven, maar dat we onderin beeld steeds te zien kregen dat de kinderen ieder in een ander jaar uit huis gingen, wekte de suggestie dat we te horen zouden krijgen wat het persoonlijke verhaal was van hun “ontsnapping”, maar daar ging de reeks volledig aan voorbij. Ook de klusjesman bleef volstrekt in het ongewisse.

Nu begrijp ik dat op NPO Start vanaf vanavond 20:00 uur nog een toegevoegd deel te zien zal zijn waarin de vertrekverhalen van de drie oudste kinderen aan bod komen. Die hebben de reeks niet gehaald omdat ze te lang zouden zijn. Ze komen nu in 45 minuten aan bod.t

Hoe het kan dat er nog een klusjesman rondliep en dat hij in geen van de getuigenissen van de vier afleveringen genoemd werd als iemand die bestáát, is een raadsel. Misschien heeft dat te maken met de juridische rechtsgang die nog loopt. In aflevering 4 bleek voorts dat er op enig moment ook een schoonvader en het kind uit het eerdere huwelijk van de moeder opgesloten zaten. Het was voor mij een schok om die mensen op filmmateriaal te zien en na afloop van de vierdelige reeks tot de conclusie te komen dat die mensen volledig zijn opgelost in het niets.

Written by Ted

15 april 2021 bij 15:59

Geplaatst in Diversen

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik vind het (persoonlijk) een matige doku – wat je zelf al stelt Ted: meer vragen dan antwoorden. Raffelwerk in mijn ogen.

  Wout

  15 april 2021 at 16:18

  • Nee, geen raffelwerk in mijn ogen. Ik heb begrepen dat de kinderen zelf voor deze vorm hebben gekozen en in dat kader gaat het erom of de kinderen zelf tevreden zijn. Maar als documentaire schiet een en ander wel op een aantal punten tekort. Dit zou waarschijnlijk opgelost kunnen worden in een hermontage, waarbij de getuigenissen van de kinderen ook aanleiding zijn voor commentaar en verdieping.

   Ted

   15 april 2021 at 16:33

 2. Nog niet alle afleveringen gezien. Van ‘ t weekend verder kijken. Vraag me af hoe t nu met die kinderen gaat.

  b3atrijs

  16 april 2021 at 06:03

  • De laatste opnames zijn van maart van dit jaar, dus je krijgt met de laatste aflevering wel iets meer inzicht. Ik kreeg de indruk dat het eigenlijk minder goed met ze gaat dan ik op grond van de vier ‘hoofdafleveringen’ dacht.

   Ted

   16 april 2021 at 06:18

   • De oudste jongen, Shin, is het meest aangedaan, letterlijk en figuurlijk; daar kwam ik pas achter na die latere uitzending op npo-start. Hoe hij sprak over dat overweldigende vrijheidsgevoel dat hij als beginnend dakloze had gevoeld, maar daarna nooit meer. Hij heeft ook niet goed kunnen omgaan met die vrijheid zoals z’n zus en Edino, die gelukkig 2 kinderen heeft gekregen! Dus ook ’n hopelijk normale relatie heeft kunnen opbouwen met een vrouw. Ik gun het hem zo. Maar wat moet Shin ongelooflijk bang zijn geweest, tot in z’n vezels. Ik hoop vurig dat die tiran toch op de een of andere manier zal boeten.

    booxalivedotnl

    17 april 2021 at 00:04


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: