tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

De verraders

leave a comment »

Het afgelopen jaar moesten we ‘Expeditie Robinson’ missen, een programma waar ik erg graag naar kijk. Dat in tegenstelling tot ‘Wie is de Mol’, óók een afvalrace voor Bekende Nederlanders, maar daarin raken de BN-ers verwikkeld in absurde en volkomen nutteloze spelletjes om een pot te spekken waar niemand van kan schelen of er tien cent in zit of tien mille en waarin steeds iemand wordt weggestuurd om volstrekt oncontroleerbare redenen.

foto: RTL Boulevard

Gelukkig kwam RTL4 met een alternatief: ‘De verraders’. Een afvalrace waarin een stel BN-ers elkaar wegspeelt om een oninteressante pot van kilo’s zilver. Het kan je als kijker totaal niet schelen wie die pot wint, en dat is dan ook een van de zwakke schakels in het programma. Na afloop bleek dat de drie kandidaten in de finale uiteindelijk de pot hebben gedeeld, want het maakt eigenlijk niet zo veel uit of je 22 kilo zilver wint, de helft daarvan of eenderde deel. Dat probleem los je makkelijk op bij een volgende serie van het programma, want die komt er: speel voor een goed doel, dan dóét het resultaat ertoe en valt er iets te verliezen.

Ik heb genoten van het programma; ik kan niet anders zeggen. De twijfel, domheid, slimheid, speelsheid, teleurstelling, de tranen, de verdachtmakingen, kortom, bijna alles vond ik er leuk aan, en aan de minpunten was wel een mouw te passen. Een aflevering is erg uitgesponnen om het mogelijk te maken dat er minstens vier reclameblokken in kunnen. Daar had ik geen zin in, dus ik nam het programma zaterdagavond op en keek het zondagochtend tijdens de work-out op de roeimachine af. Op die manier kon ik de reclameblokken doorspoelen en eventueel ook de langdradige stukken op dubbele snelheid afspelen. – Terugkijken moest wel op zondag gebeuren als je een kijker bent van ‘RTL Boulevard’, want in dat programma werd steevast uit de doeken gedaan hoe de aflevering van de vorige avond was afgelopen, en als je de uitkomst al wist, ging je geen twee uur meer zitten kijken.

Voor wie het programma niet kent: 18 kandidaten spelen zilverstukken bij elkaar en moeten ondertussen drie verraders uit het programma zien te werken. In de sociale media krijgen die verraders, van wie de kijker weet wie ze zijn, er behoorlijk van langs, want kijkers vinden verraden gemeen en vergeten een beetje dat het om een spel gaat. Of ze weten wel dat het een spel is, maar vinden dat het eerlijk gespeeld moet worden, en dat kan nu eenmaal niet als er verraders in het spel zitten.

De spelletjes zijn totaal niet interessant, want het kan je als kijker niet schelen wat er te winnen valt; het enige dat interessant is aan het programma is hoe de kandidaten elkaar verdenken, sparen, wegspelen en ondertussen worstelen met emoties.

Aan het einde van zo’n spel wil je gerechtigheid. De “gemeenspeler” zou eigenlijk niet mogen winnen, maar in de finale gaat de grootste prijs nu juist naar de verrader. Dat is heel moeilijk te accepteren, en daar zit ook de morele fout in het programma, dat afgelopen zaterdag eindigde. De twee finalisten kregen deze keuze: ze moesten op een bordje schrijven of ze de prijs wilden delen met de andere kandidaat of helemaal zelf wilden houden. Hadden ze allebei “trouw” opgeschreven, dan wonnen ze ieder de helft. Als één kandidaat “trouw” opgeschreven had en de andere “verraad”, dan won de verrader de hele pot, en dat is voor het geweten behoorlijk lastig. Schreven ze allebei “verraad” op hun kaartje, dan kregen ze niks en ging de derde finalist, die net was afgevallen, met de hele pot naar huis. Op die manier probeerde men de spanning nog op te voeren, maar het was te laat, te suf en te immoreel. Als kijker zat je toen al in een dip omdat “slechteriken” het tot de finale hadden geschopt en beloond werden voor hun “boosaardigheid”. En omdat die finale geen speciale kwaliteiten vergde, ging het programma als een nachtkaars uit.

Written by Ted

8 mei 2021 bij 12:16

Geplaatst in Diversen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: