tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Twéé Gouden Griffels graag!

with 2 comments

Sinds halverwege de negentiger jaren is er nogal gesold met de prijzenregen rond de Gouden Griffel. De Griffel, tot lang bedoeld voor alle boeken tot 16 jaar, werd toen opgesplitst: de Gouden Griffel werd voor onder de 12 en de Gouden Zoen voor boven de 12. Dat werkte allemaal niet zo goed, dus er kwamen steeds nieuwe veranderingen, waardoor het merk Gouden Griffel wel bleef stáán, maar elke onderscheiding voor boeken voor jongeren mislukte. Sinds een paar jaar kunnen jeugdboeken weer meedoen voor de Gouden Griffel, waardoor de prijzen in ieder geval weer bij elkaar zitten. Het is nu tijd om de laatste stap te zetten: terug naar hoe het ooit was: twéé Gouden Griffels. Eén voor 12- en één voor 12+.

Waarom is dat nodig? Het gaat om de continuïteit. Je wilt dat kinderen onder de twaalf met hun Gouden Griffel doorgroeien naar het lezen van boeken voor jongeren en als daar óók een Gouden Griffel voor is, gaat het om een voortzetting en niet om het nemen van een hobbel. Lezen moet in één vloeiende lijn en daar helpt een prijs bij die zowel kinderen als jongeren tot lezen aanspoort.

Voor de boeken zelf is het ook goed, want ze zijn niet goed te vergelijken. Een prentenboek of een boek voor beginnende lezers is echt wat anders dan een jongerenroman. Maar adolescentenliteratuur komt er nu helemáál niet aan te pas: de categorie voor de oudsten loopt van 12 tot 16, en dat is ook weer zo’n gekunstelde grens.

Met een Gouden Griffel voor de leeftijdsgroep 0-12 en een Gouden Griffel voor 12-18 heb je de hele bups te pakken en zit nergens meer een kloof.

‘Ja maar, er zíjn al zo veel prijzen!’

Ik heb het al vaker gezegd: wie graag wil bezuinigen kan bezuinigen op eigen zuurheid, ontevredenheid, negatieve kwaliteiten, hatelijkheden en andere narigheden die gerust minder mogen. Pas als je hebt bezuinigd op negatieve dingen, mag je je pijlen richten op positiviteit en leuke dingen. Want reken maar dat iedereen die een Zilveren Griffel heeft gewonnen, daar heel blij mee was!

‘Ja maar, die prijzen devalueren als je er te veel hebt!’

De griffels zijn er omdat er zo veel verschillende categorieën zijn en vormen samen zo een aanbevelingslijst die ook commerciële kwaliteiten heeft. Bij de Griffels heb je veel minder vaak dat boekhandelaren mopperen omdat alwéér een onverkoopbaar boek een prijs (voor volwassenen) heeft gewonnen.

Written by Ted

13 mei 2021 bij 09:25

Geplaatst in Diversen

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. En de griffels worden, in tegenstelling tot veel andere jeugdboekenprijzen, gezien als een kwaliteitskeurmerk.

    booksometea

    13 mei 2021 at 13:04

  2. Hear hear! 👍🏼👍🏼😘

    selmanoort

    13 mei 2021 at 13:13


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: