tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

AstraZeneca

with 8 comments

Ik voel me onderhand wel een stumper. Ik kreeg begin april mijn eerste AstraZenecaprik omdat de jongere leeftijdsgroep – 60-64 jaar – niet durfde. Ja, als ik had mogen kiezen had ik Pfizer genomen, maar mijn gedachtegang was dat je je niet alleen voor jezelf laat inenten, maar ook voor je omgeving: hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe beter beschermd is iedereen. Maar onderhand zijn de AstraZenecageprikten wel de lulletjes van de samenleving geworden; zelfs bekende Nederlanders die zich en public hebben laten inenten hebben dat laten doen met een ánder vaccin dan AstraZeneca. Hugo de Jonge zelf: Pfizer. Nu blijkt dat alle weigeraars toch nu al aan de beurt komen met een vaccin naar keuze, en ze zijn nog eerder klaar ook. Er liggen honderduizend AstraZenecavaccins in het koelhuis – goed dat ze naar Suriname gaan, want mijn huisarts krijgt ze toch niet. Hij krijgt pas eind juni vaccins geleverd en ik krijg ook dan pas mijn tweede prik. Dat is nadat de weigeraars hun twee prikken hebben gehad. Die kunnen ook een geel vaccinatieboekje krijgen; ik niet, want die biedt de de GGD wel en de huisarts niet. De vraag is wel: moet ik die tweede prik wel nemen? Een ezel stoot zich in ’t gemeen niet twee keer aan dezelfde steen. Of toch maar gewoon die tweede prik nemen? Inmiddels is het risico bijgesteld naar 1 op 100.000, en hoe staat dat bij twéé prikken met hetzelfde vaccin?

Voor wie op de bijwerkingen van AstraZeneca wil letten, heeft NRC een overzichtje gemaakt:

Artsen vragen mensen in de weken na vaccinatie te letten op klachten: kortademigheid, pijn op de borst of in de buik, zwelling of kou in arm of been, ernstige of verergerende hoofdpijn of wazig zicht, een bloeding die niet vanzelf stopt of meerdere kleine blauwe plekken, rode of paarse plekjes, bloedblaren onder de huid. Het zijn allemaal klachten die kunnen wijzen op de zeldzame ernstige bijwerking. Onderzoek in het ziekenhuis moet uitsluitsel geven of het inderdaad om een stollingsstoornis gaat. Als artsen er op tijd bij zijn kan het goed behandeld worden en is het al snel niet meer levensbedreigend.’

Written by Ted

5 juni 2021 bij 16:04

Geplaatst in Diversen

8 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hier nog zo’n stumper. Een zooitje die zogenaamde vaccinatiestrategie. Wie het hardst schreeuwt, krijgt zijn zin (https://www.groene.nl/podcasts/de-groene-amsterdammer-podcast/afleveringen/wie-het-hardst-schreeuwt-wordt-het-eerst-geprikt).

  Lucie

  5 juni 2021 at 18:43

 2. Ted: géén bijwerkingen (ik mag hopen)
  (Ik ga komende woensdag voor m’n eerste prik -ergens in de provincie- en B (die echt stúkken ouder is dan ik, zeééker 60 +) moet óók op woensdag.
  Die dag komt tekenles toevallig te vervallen.

  b3atrijs

  5 juni 2021 at 20:18

 3. Hoi Ted,
  voor jouw geruststelling: kijk even bij Worldometers (zoekterm: Corona Death Count UK) naar de corona-statistieken van het Verenigd Koninkrijk. Daar is vrijwel iedereen met Astra Zeneca gevaccineerd en zij hebben verreweg de beste cijfers. Zie bijvoorbeeld het dagelijkse aantal overlijdens aan corona, bedenk dat er in de UK vier keer meer mensen wonen dan in Nederland en kijk dan eens naar het aantal doden hier. Gefeliciteerd dus met je Astra Zeneca vaccinatie! Overal iets achter zoeken is niet meer van deze tijd, maar ik vind het toch opvallend dat alles wat er bij Astra Zeneca mis gaat zo breed wordt uitgemeten. Zou het misschien te maken hebben met het gegeven dat dit middel zonder winstoogmerk wordt geproduceerd?

  Peter Smit

  6 juni 2021 at 12:44

  • Wat mij juist is opgevallen, is dat je níéts meer hoort over mensen die ziek zijn geworden na vaccinatie met AZ, alsof er is besloten er geen enkel bericht meer over naar buiten te brengen.

   Ted

   6 juni 2021 at 14:42

 4. Alle oudere collega’s, vrienden en familie en kennissen, zij, die als een van de eersten zich -desondanks de negatieve berichtgevingen over AZ -lieten vaccineren, vind ik helden. Dankjewel!

  b3atrijs

  8 juni 2021 at 12:23

 5. zo’n geel boekje kun je toch gewoon bij je huisarts kopen en in laten vullen? Ik werk in een huisartsenpraktijk en wij doen dat in elk geval wel. We zijn ook volop aan het prikken voor de tweede ronde.

  oehoeboeroe

  9 juni 2021 at 22:00

  • Er is duidelijk verschil. Ik heb zelf al zo’n boekje, dus ik kan het meenemen naar de huisarts en in laten vullen, maar mijn huisarts krijgt eind deze maand pas AstraZeneca.

   Ted

   10 juni 2021 at 05:58

 6. 12 april mijn eerste AZvaccin, 10 juli pas mijn tweede

  Jan

  14 juni 2021 at 17:02


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: