tedvanlieshout.nu

schrijver, dichter, beeldend kunstenaar

Minister Van Engelshoven: Neem de regie!

with 6 comments

Als je een boek koopt in de winkel, dan krijgen de schrijver en de tekenaar daar inkomsten uit. Samen ongeveer tien procent. Dus als een boek 20 euro kost, krijgen zij ieder 1 euro. Zo komen de makers aan het geld om van te leven.

Die inkomsten krijgen ze niet als een bibliotheek dat boek keer op keer uitleent, want de bieb heeft dat boek maar één keer gekocht. Ja, lenen bij de bieb moet voor kinderen gratis zijn, maar je kunt niet verlangen van schrijvers en tekenaars dat zíj de rekening daarvoor gepresenteerd krijgen. Daarom is er leenrechtgeld. Voor elke uitlening wordt een piepklein bedrag betaald door de bibliotheken, zodat de makers van dat boek toch een honorarium krijgen.

Er is één groep bibliotheken die door de overheid is vrijgesteld van leenrechtgeld en dat zijn de bibliotheken op school (dBos). De overheid vindt dat lezen in het kader van het onderwijssysteem zo veel mogelijk gestimuleerd moet worden, en heeft daarom kinderboekenmakers aangewezen als degenen op wie de kosten kunnen worden afgewenteld. Bibliotheken hebben daar een mooie kans in gezien om onder het betalen van leenrechtgeld uit te komen: ze brengen een steeds groter deel van hun collectie bij scholen onder. Natuurlijk doen ze dat niet omdat ze schrijvers en tekenaars geen leenrechtgeld gunnen, maar omdat het kán en mág.

Iedereen weet dat er iets moet gebeuren om aan dat onrecht een einde te maken, maar de regering grijpt niet in. Kinderboekenmakers zijn een relatief kleine groep: het Journaal kijkt gewoon over ze heen en de overheid dus ook. Daarom richten in een actie die Neem de regie heet kinderboekenmakers zich tot minister Van Engelshoven en vragen haar om nu eindelijk stappen te zetten om een regeling tot stand te brengen die ervoor zorgt dat auteurs van kinderboeken een billijke vergoeding krijgen voor hun werk in de dBos.

Written by Ted

29 juni 2021 bij 05:15

Geplaatst in Diversen

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Concrete vraag: wat kan ik, als boekblogger zonder kinderen, doen om jullie te steunen?

    booksometea

    29 juni 2021 at 13:19

  2. Moet zeker wat gebeuren, succes met de actie.

    F.J. Halfmouw

    29 juni 2021 at 18:47


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: